Tuesday, January 11, 2011

Hoogwater Nederland... ( telegraaf)

Tiel sluit waterkering

TIEL - Waterschap Rivierenland sluit de drie openingen in de kademuren bij Tiel dinsdagavond wegens de hoge waterstand van de Waal, die naar verwachting woensdag in de loop van de dag Tiel bereikt. Twee hoofdstraten in Tiel zijn door het sluiten van de zogenoemde coupures niet meer bereikbaar, zo waarschuwt de gemeente.


Het water van de Waal staat hoog. Foto: ANP Het schap sluit de coupures bij Bellevue, de Waalstraat en de Waterpoort. Daardoor zijn de Waalstraat en de Havendijk niet mee toegankelijk voor verkeer. In Woudrichem sluit het waterschap woensdagmorgen de tweede doorgang in de keermuur langs de Waal. Het schap verwacht dat de hoogwatermaatregelen zeker tot en met volgende week maandag van kracht zullen blijven, aangezien de hoogwatergolf op de grote rivieren enkele dagen gaat aanhouden.

Het waterschap begint woensdag met het opbouwen van een tijdelijke aluminium keermuur voor de deur van de horecapanden aan de Waalkade in Nijmegen. De permanente waterkering is al sinds het weekeinde gesloten wegens het hoge water dat over de kade spoelt.

Sinds 2009 zijn er voorzieningen getroffen om een tijdelijke extra keermuur te kunnen plaatsen voor de horecapanden, die wat hoger dan de kade staan. De panden krijgen water binnen als de rivier een stand van 16,25 meter boven NAP bereikt. Het ziet er volgens het schap niet naar uit dat die waterstand zal worden bereikt, maar het rivierwater zal wel over de traptreden gaan en dus is de extra keermuur nodig.