Sunday, January 09, 2011

Hoog water Limburg... ( Ad)

'Hele week hoog water in Limburg'


MAASTRICHT - De provincie Limburg blijft nog de hele week last houden van hoog water, maar er worden geen problemen of overstromingen verwacht. Dat heeft een woordvoerder van het waterschap Peel en Maasvallei laten weten.

De piek is Roermond zonder problemen gepasseerd, maandagavond verwachten we de hoogste waterstand bij Venlo'', aldus de woordvoerder.

De waterstanden en afvoer van de Maas bij Maastricht bleven ook zondagochtend stabiel, zo werd bekendgemaakt door de hulpdiensten, nadat ze de laatste prognose met Rijkswaterstaat hadden besproken. De Maas stijgt zelfs iets, naar verwachting tot 47 meter boven NAP bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht, maakte de gemeente Maastricht bekend. Die stijging kan verklaard worden uit de regen die gevallen is in de Ardennen en Noord-Frankrijk, aldus de gemeente.

Het waterschap Roer en Overmaas bouwt inmiddels een demontabele kadewand op langs de Maas in Itteren.

Alle eerder afgekondigde maatregelen blijven in elk geval tot zondagmiddag van kracht. Dan wordt bekeken of maatregelen aangepast moeten worden.

Het peil van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht bedroeg zondagochtend om acht uur 46,97 meter boven NAP. Daarmee werd de hoogste stand die zaterdagmiddag werd gemeten, geƫvenaard. Zaterdagavond was het peil een paar centimeter gezakt. Zondag zet de stijging dus door tot 47 meter.

De hoogwatergolf rolt nu uit naar Roermond, waar enkele straten en velden onder water gelopen zijn. Het laaggelegen Roermondse buurtschap De Weert is alleen nog per tractor met huifkar bereikbaar. Bij enkele woningen zijn zandzakken geplaatst. (ANP)