Wednesday, January 05, 2011

Groot alarm Zuid Holland... ( telegraaf/ meerdere media)..

Hoogste alarmfase Zuid-Holland

De enorme brand bij het chemische bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk breidt nog steeds verder uit. Op het terrein deden zich meerdere ontploffingen voor. Mogelijk gaat het om ontplofte opslagtanks, waarin giftige, bijtende stoffen zijn opgeslagen.


Jeroen Stuve Voor de regio Zuid-Holland Zuid is de hoogste alarmfase, grip 4, afgekondigd wegens een grote brand in een chemisch bedrijf in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gemeld. Een wolk met giftige stoffen drijft richting het Noorden en heeft Dordrecht inmiddels bereikt.

Medewerkers van het bedrijf Chemie-Pack melden aan Omroep Brabant dat er 400.000 liter zwaar kankerverwekkend chemisch materiaal opgeslagen ligt in de loodsen. Volgens de politie zijn de stoffen giftig, bijtend en brandbaar. De werking is door gespecialiseerde medewerkers van de hulpdiensten onderzocht. Om welke stoffen het exact gaat, is niet bekend.

De brandweer bestrijdt de tientallen meters hoge vlammen met ruim honderddertig manschappen en Defensie heeft twee speciale blusvoertuigen met een waterkanon op het dak naar de rampplek nabij het Hollands Diep gestuurd. Het ministerie van Justitie heeft het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum in werking gesteld. Vanuit de vuurzee klinken voortdurend enorme explosies.

Ook twee brandweerwagens van de bedrijfsbrandweer van Shell verlenen assistentie.

40 meter hoog

Volgens een ooggetuige reiken de vlammen tot wel 40 meter hoog. Meerdere loodsen staan in brand en ook een tankwagen heeft vlam gevat. Ook het naburige bedrijf Wärtsilä, dat handelt in diesel- en gasmotoren, staat inmiddels in brand. In het pand liggen scheepsschroeven, aldus een woordvoerder van de brandweer. Volgens hem sloeg het vuur over doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde. Er zouden ook explosies en knallen zijn gehoord.

De brandweer houdt de loodsen waarin geen brand woedt, nat om overslaan te voorkomen. Het vuur zelf wordt bestreden met vooral schuimkanonnen.

Luchtalarm
In diverse gemeenten rondom Moerdijk is woensdagmiddag het luchtalarm afgegaan na de brand. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden. De rookwolk met giftige stoffen drijft verder in de richting van Amsterdam.

Ook inwoners van Moerdijk zelf moeten binnenblijven. Ze worden gewaarschuwd door geluidswagens.

Op de A17 werden twee afritten gesloten.

Chemie-Pack heeft sinds 1982 in Moerdijk een terrein van 20.000 vierkante meter en vanaf 2006 een opslagloods voor ongeveer tweeduizend pallets. Daar worden verschillende chemische producten afgevuld en verpakt. Bij het bedrijf werken ongeveer vijftig medewerkers. De onderneming is nu vijftig jaar actief.

U WORD AANGERADEN NIET AF TE REIZEN NAAR DE REGIO, WEGEN ZIJN AFGESLOTEN EN OMLEIDINGEN INGESTELD. ER ZIJN VOORBEREIDINGEN BEZIG MENSEN OP TE VANGEN IN ANDERE REGIO,S