Friday, January 21, 2011

Gletsjers Groenland.. ( nu.nl/ 20-01-2011)

Gletsjers Groenland smelten in recordtempo

NEW YORK/NUUK - De gletsjers op Groenland hebben afgelopen jaar ernstig te lijden gehad onder de hoge temperaturen.

Onderzoekers hebben in 2010 een smeltrecord vastgesteld, zo meldden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.


Uitzonderlijk

''Het afgelopen smeltseizoen was uitzonderlijk. In sommige delen van Groenland smolt het ijs vijftig dagen langer dan gemiddeld'', aldus onderzoeker Marco Tedesco van het City College in de Amerikaanse stad New York.




''Het smelten begon bijzonder vroeg, al aan het einde van april, en hield best lang aan, tot medio september.''

Groenland kampte onder meer met hogere temperaturen dan normaal, in de zomer tot wel 3 graden Celsius. Daarnaast viel er weinig sneeuw. Voor de hoofdstad van Groenland, Nuuk, betekende dat de warmste lente en zomer sinds de waarnemingen begonnen in 1973.


Warm jaar

2010 was wereldwijd gezien een zeer warm jaar, meldde de Wereld Meteorologische Organisatie donderdag al. De eerste tien jaar van deze eeuw vormen het warmste decennium sinds de metingen in de 19e eeuw begonnen.

Dat bevestigt volgens de weerkenners de theorie dat mensen de opwarming van de aarde veroorzaken door veel broeikasgassen uit te stoten.


Noordpool

Ook volgens de WMO lijden de ijskappen zwaar onder de hoge temperaturen. Niet eerder lag er zo weinig ijs op de Noordpool als afgelopen december. Door het smelten van het ijs op de noordkant van de aarde stijgt de zeespiegel.

Het Wereld Natuur Fonds verwacht dat het zeeniveau in het jaar 2100 met een meter gestegen is door het smelten van de ijskappen. Dat zou voor veel landen, waaronder Nederland, tot problemen kunnen leiden.


Industriƫle tijdperk

Wetenschappers stellen dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen ten opzichte van de temperaturen voor het industriƫle tijdperk.

De onderzoekers vrezen dat door de opwarming van de aarde grote problemen zullen ontstaan, onder meer door het stijgen van de zeespiegel, het gebrek aan regen in droge gebieden en de hogere temperaturen.

Het onderzoek van het City College werd mede betaald door natuurbeschermingsorganisatie WNF en ruimtevaartorganisatie NASA.