Tuesday, January 18, 2011

Dodental Brazilie blijft oplopen.. ( telegraaf)

Dodental overstromingen Rio stijgt verder

RIO DE JANEIRO - Het dodental door overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro is gestegen tot 665. Dat meldden de autoriteiten maandag (lokale tijd). Zondag vonden nieuwe aardverschuivingen plaats bij Petrópolis waardoor zeker drie mensen de dood vonden. Zeker 133 mensen worden nog vermist.


Foto: EPA In de getroffen gebieden viel vorige week meer regen dan normaal in een maand. Rivieren overstroomden en er ontstonden aardverschuivingen. Modderstromen voerden bomen en auto's mee en hebben huizen bedolven. Meer dan 14.000 mensen zijn geëvacueerd.

Zes dagen na de eerste modderstromen hebben bulldozers eindelijk de weg vrij weten te maken naar de meest afgelegen dorpen. Daar liggen naar alle waarschijnlijkheid nog veel mensen onder het puin. Overlevenden worden met helikopters in veiligheid gebracht.

In Teresópolis wisten de reddingsdiensten nog een man onder de modder vandaan te halen. De 42-jarige Marcelo Fonseca had maar liefst zestien uur onder een vier meter dikke laag modder gelegen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het relatief goed.

Vooral plekken waar armen in hun eenvoudige woningen leven of waar tegen de regels in is gebouwd, zijn getroffen. Gevreesd wordt voor ziektes doordat de ontbindende lichamen in het water liggen, dat ook wordt gebruikt om van te drinken. De reddingsdiensten proberen de stoffelijke overschotten daarom zo snel mogelijk op te ruimen. Voor de komende dagen is meer regen voorspeld.