Monday, January 03, 2011

Dodental Australie loopt op... ( AD)

Drie doden door overstromingen Australië

Bewoners van Rockhampton verplaatsen zich per boot.

SYDNEY - Het dodental als gevolg van de overstromingen in Australië is opgelopen tot drie. Vanochtend is het lichaam gevonden van een man die verdronk toen hij in de plaats Aramac met zijn auto een overstroomde weg probeerde over te steken. Een andere inzittende wist zich in veiligheid te brengen. Dat heeft de Australische omroep ABC gemeld.

In de plaats Rockhampton stond het water vandaag op sommige plekken negen meter hoog, zo meldde de politie. De luchtmacht is ingezet om door de watermassa's ingesloten burgers van voedsel te voorzien. Dit meldde de krant The Sydney Morning Herald op haar website.

Eerder vandaag werd het lijk gevonden van een 38-jarige man die was vermist nadat zijn vissersboot zaterdag was ondergelopen. Gister werd al bekend dat een 41-jarige vrouw is verdronken bij de grote overstromingen in het noordoosten van Australië. Een andere man die in het water is gezien, wordt nog vermist.

Duizenden mensen geëvacueerd
Door de overstromingen in Australië staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De politie heeft versterkingen opgeroepen om plunderingen in het geëvacueerde gebied te voorkomen.

De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken. Door de watermassa's is al schade ter waarde van meer dan 1 miljard Australische dollar (770 miljoen euro) ontstaan. (ANP/RTR)