Sunday, January 09, 2011

Dodelijk slachtoffer wateroverlast Limburg.. ( telegraaf)

Dodelijk slachtoffer wateroverlast

Limburg LINNE - Het wassende water in Limburg heeft zondag een eerste slachtoffer geëist. In Linne, ten zuiden van Roermond, raakte een 52-jarige man uit Maasbracht te water. Hij was zijn hond achterna gesprongen die in het water van de zogenoemde Lus van Linne, een zijarm van de Maas, terecht was gekomen. De man werd door de sterke stroming meegevoerd en verdronk. De waterschappen in de provincie hebben zondag alle zeilen bijgezet om de overlast door de hoge waterstand van Maas te beperken.


Zo plaatste het waterschap Roer en Overmaas zondagmiddag twee sluisdeuren in de Roer om overstroming van delen van Roermond te voorkomen. De Roer is een zijrivier van de Maas. De sluisdeur bij de monding van de Roer in de Maas moet voorkomen dat de hoogwatergolf de Roer instroomt en daarmee de voorstad en de Roerkade blank zet. De tweede sluisdeur aan de Geuljanslaan leidt het Roerwater om naar de Hambeek, een zijtak van de regenrivier. Die kan de extra watertoevloed volgens het waterschap aan.

Het gebied rond de monding van de Roer trok zondag veel kijkers. De zon scheen en mensen flaneerden langs de cafés aan de Roerkade en door de pittoreske straten van voorstad Sint Jacob, waar ze een goed uitzicht hadden op de Roer en de verderop gelegen Maas.

Naar verwachting blijft Limburg nog de hele week last houden van het hoge water. Tot veel problemen zal de waterstand niet meer leiden, liet het waterschap Peel en Maasvallei weten. De Maas zal zondagavond nog iets stijgen, naar verwachting tot 47 meter boven NAP bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht. Die stijging wordt veroorzaakt door de regen die gevallen is in de Ardennen en Noord-Frankrijk.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht gaat maandag een kijkje nemen in de ondergelopen delen van de stad. Hij kwam pas zondagavond terug van vakantie in Dubai. Hoes bezoekt maandag de kerkdorpen Borgharen en Itteren. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur liet zich zondag in Itteren en Steyl bijpraten over de bestrijding van de wateroverlast. Atsma toonde zich na afloop onder de indruk. „Ik wilde vooral weten of de voorzieningen die sinds de overstromingen van 1995 zijn getroffen, werken”, zei hij. De staatssecretaris merkte op dat alles goed verliep en dat er op geen enkel moment reden tot paniek was.

Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft de gemalen in Grave en Den Bosch aangezet. Dat moest omdat anders het water uit het gebied niet meer kan afstromen naar de Maas. Verwacht wordt dat het verhoogde Maaswater in de nacht van maandag op dinsdag bij Sambeek aankomt. De hoogwaterpiek komt daar op 12.67 meter boven NAP te staan, verwacht het schap. De hoogwaterpiek zal naar verwachting woensdag Den Bosch bereiken. Vanaf maandag laat het schap de dijken bewaken.