Monday, January 10, 2011

Beperkte dijkbewaking rivieren Nederland.. ( meerdere media, Ad)


Zorgen over hoge waterstanden Rijn en Maas


ARNHEM - Terwijl Limburg op verschillende plaatsen nog kampte met wateroverlast door de hoge waterstanden van de Maas in het afgelopen weekend, zetten ook Gelderland en Brabant zich schrap voor het hoogwater van de grote rivieren.Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn bij Lobith dinsdag en woensdag de hoogste waterstand bereikt van 15,50 meter boven NAP. Maandagmiddag stond de Rijn bij de Duitse grens op 14,31 meter NAP.

Veerboten uit de vaart
Verscheidene veren op de Nederrijn, IJssel en Waal werden wegens het hoogwater uit de vaart genomen. In Nijmegen werd de Waalkade afgesloten.

Galloways
In de uiterwaarden van natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen werden maandag 350 galloways en konikpaarden samengebracht op stukken land die droog zullen blijven. Langs de Waal bij Beuningen worden ongeveer zeventig dieren gevangen om vervolgens binnendijks te worden ondergebracht, aldus natuurbeheerders.

Elders in Gelderland stelde het Waterschap Rivierenland vandaag beperkte dijkbewaking in op de dijken langs de Maas. De komende dagen passeert daar het meeste water.

Versterkt
De situatie is niet te vergelijken met die in 1995, stelde het waterschap. Het peil blijft ver beneden het peil dat in 1995 voor problemen zorgde. Toen werd bij Lobith een waterstand van 16,64 meter boven NAP gemeten. Bovendien is een groot deel van de rivierdijken nadien versterkt.

Echt gevaarlijk
Anders dan hoogwater in de Maas kan hoogwater in de grote rivieren Rijn en Waal echt gevaarlijk worden, zeggen deskundigen. Mensen wonen in een soort badkuip achter de dijken: als een dijk scheurt stroomt er ineens een grote hoeveelheid water naar binnen. De grootste problemen zouden zich langs de Waal kunnen voordoen, omdat dit de grootste en belangrijkste rivier is met de meeste bebouwing in en achter de uiterwaarden.

IJssel
Het Overijsselse Deventer bereidde zich maandag voor op een mogelijke overstroming van de kade langs de IJssel. Met behulp van grote zakken met zand werd begonnen met de aanleg een noodkering.

Maas
De hoogwaterpiek van de Maas bereikt maandagavond Noord-Brabant. De piek komt met een waterpeil van 12,80 meter nog iets hoger uit dan verwacht, maar levert binnendijks geen problemen op, zegt het waterschap Aa en Maas. De veiligheidsregio waarschuwde buitendijks wel voor ernstige overlast en schade, maar bewoners lopen geen gevaar, zei het schap.

Het water bleef Limburg ook maandag nog flink bezighouden. Het buurtschap de Weerd bij Roermond werd maandag door het Maaswater afgesneden van de buitenwereld. In Kessel moesten vier bewoners van twee boerderijen uit voorzorg hun woning verlaten. Daarvoor hadden ze nog hun vee geƫvacueerd. De Maas bereikt maandagavond haar hoogste stand in Roermond.

Itteren en Borgharen waren maandagmiddag weer over de weg bereikbaar. Wel bleef de weg tussen beide Limburgse dorpen nog afgesloten, omdat die nog onder water stond. Langs de hele Maas in Noord-Limburg zijn demontabele kadewanden aangebracht. Bij verder stijgend water kunnen de wanden verhoogd worden. Het water in de Maas bij Maastricht heeft zijn hoogste stand bereikt en daalt weer. (ANP)