Tuesday, January 04, 2011

Australie ... ( nos)


Regeringsstad Queensland bedreigd

In het Australische Rockhampton wordt in de komende twaalf tot achttien uur de hoogste waterstand verwacht. Nu is de belangrijkste stad en de zetel van de regering in Queensland nog langs één weg bereikbaar. De regering vreest dat de weg al in de komende uren niet meer begaanbaar is.

"Ik sta hier aan de toegangsweg van Rockhampton en die is helemaal ondergelopen", zegt correspondent Robert Portier. "Er kan op dit moment niets meer in of uit. In het gebied rondom de stad komt er steeds meer water bij."

Het vele water rondom Rockhampton werkt als een dam voor de rivieren stroomopwaarts. Het water dat de afgelopen week langzaam wegstroomde, komt nu weer terug. Daardoor worden de komende dagen weer hogere waterstanden verwacht in het binnenland.

Boten en helikopters
Van meer dan vijfhonderd huizen zijn de bewoners geëvacueerd. Sommige mensen weigeren te vertrekken. Het vliegveld van de stad is al gesloten. Bevoorrading vindt nu plaats door militairen met boten en helikopters.

Ook zijn er problemen met het riool en de elektriciteit. Op veel plaatsen is de elektriciteit uit voorzorg afgesloten, uit angst dat er water in elektriciteitskasten loopt. Het riool is overstroomd en zorgt voor vervuild water in de straten. Dat is een risico voor de volksgezondheid.

Laconiek
De bevolking van Rockhampton lijkt er niet van in paniek te raken. Portier: "Ondanks dat de stad helemaal onder water staat, merk je toch dat de mensen heel laconiek met de situatie omgaan. Zo van: het komt wel goed."

Volgens de burgemeester kan het weken duren voor het water weer is verdwenen. Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van plundering.