Saturday, January 08, 2011

Aardbevingen Belgie vorig jaar onder gemiddels.. ( de morgen)


66 aardbevingen geregistreerd in 2010 in België


In ons land zijn vorig jaar 66 aardbevingen genoteerd. Van een kwart daarvan lag het epicentrum in België. Dat zei Thierry Camelbeeck van de afdeling seismologie van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Gemiddeld zijn er in ons land 70 à 100 aardbevingen per jaar, aldus Camelbeeck. De seismische schokken die vorig jaar in België genoteerd werden, hadden een magnitude van bijna 3 op de Schaal van Richter: 2,8 op 11 april en 7 juni, met epicentra in het Duitse Mayen en het Nederlandse Montfort.

Ter vergelijking: de aardbeving in Haïti op 12 januari en in Chili op 27 februari hadden respectievelijk een magnitude van 7 en 8,8. In 2008 vond ook een reeks schokken plaats in Waals-Brabant: de grootste had een magnitude van 3,2, op 13 juli in Court-Saint-Etienne. De aardbeving in 1983 in Luik had een magnitude van 4,6.

Volgens Camelbeeck zou België ook getroffen kunnen worden door een zwaardere beving. "Gemiddeld vindt om de tien jaar een matig verwoestende aardbeving plaats. De laatste werd op 22 juli 2002 geregistreerd, met het epicentrum in het Duitse Alsdorf en een magnitude van 4,9", aldus de wetenschapper. (belga/gb)

* wat deze meneer er niet bij verteld is dat Belgie vorig jaar 150 meetstations door het hele land erbij heeft geplaatst wegens toename van aardbevingen dat jaar ervoor...

zomaar gedaan...?...