Monday, December 27, 2010

Vliegverkeer New York stilgelegd door sneeuwstormen.. ( de morgen)


Zware sneeuwstorm treft Amerikaanse Oostkust, alle luchthavens New York dicht


Aan de noordoostkust van de Verenigde Staten heerst enorme chaos op de weg, het spoor en op vliegvelden door een grote sneeuwstorm. De gouverneurs van de Amerikaanse staten Massachussetts, Virginia en Maryland hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege het weer. Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim 1.500 vluchten geschrapt, alle vliegvelden rond New York zijn gesloten en de spoordienst tussen New York en Boston is uitgevallen.

De eerste grootschalige sneeuwstorm van het seizoen zorgde er voor 30 centimeter sneeuw op sommige plaatsen. Op een van de drukste dagen van het jaar, waarschuwde de Amerikaanse weerdienst voor sneeuwstormen maandag langs de hele oostkust. De dienst rekent op een halve meter sneeuw in New York City, terwijl er een storm opsteekt met snelheden tot bijna 90 kilometer per uur.

30 cm, nog halve meter op komst
In New York is zondag 30 centimeter sneeuw gevallen. In Boston wordt een halve meter sneeuw verwacht. In Boston is de internationale luchthaven Logan niet gesloten, maar alle vluchten zijn voorlopig wel stilgelegd. Ook het treinverkeer tussen Boston en New York ligt grotendeels stil.

Het gaat om de eerste sneeuwstorm aan de Amerikaanse oostkust en hij was ruim op voorhand aangekondigd. Er zijn dan ook maatregelen genomen om de hinder te beperken. In New York is het een belangrijk shoppingweekend.

93 miljoen Amerikanen op pad
Dat komt juist op het moment dat veel mensen weer naar hun kantoor gaan na Kerstmis. Bovendien zullen 93 miljoen Amerikanen op reis gaan tussen kerst en nieuwjaarsdag.

"Helaas ligt onze stad direct op de weg van de storm", zei burgemeester Michael Bloomberg van New York. Hij heeft 2.400 sneeuwruimers opgeroepen. Ook steden die niet op het pad van de storm liggen, zijn gewaarschuwd voor problemen. Door zware natte sneeuw en harde wind zullen hoogstwaarschijnlijk grootschalige stroomstoringen optreden, aldus de weerdiensten.

Georgia
Autoriteiten vroegen mensen niet de weg op te gaan. "De wegen zijn glad en het zicht is slecht", zei bestuurder Ed Mangano van Nassau County. Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte kerst. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zaterdag zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken van sneeuw.

Ook de National Football League lijdt onder de sneeuwstorm. De wedstrijd tussen de Vikings en de Eagles is voor de tweede keer in drie weken afgelast. Eerder werd de wedstrijd ook al niet gespeeld, omdat het opblaasbare dak van het Vikings-stadion in Philadelphia instortte. De sneeuw op het dak was te zwaar geworden.

Canada
Iets noordelijker zet ook Canada zich schrap voor de komst van de sneeuwstorm. De provincie Nova Scotia zal waarschijnlijk de zwaarste weersomstandigheden te verduren krijgen.

Op de drie luchthavens in de stad (JFK, Newark en La Guardia) zijn als gevolg van de sneeuw en wind al 1.500 vluchten geschrapt. Ook in Philadelphia en Boston is er hinder. (mvl)