Monday, December 27, 2010

Noodtoestand oostkust VS.. ( rtl)

Noodtoestand aan oostkust van de VS

Aan de noordoostkust van de Verenigde Staten is het een chaos door zware sneeuwbuien.

Extreem witte kerst in VS
Noodtoestand

De gouverneurs van de Amerikaanse staten Massachussetts, Virginia en Maryland hebben vanwege het weer inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Luchtvaartmaatschappijen hebben ruim 1500 vluchten geschrapt, veel vliegvelden rond New York zijn gesloten en de spoordienst tussen New York en Boston is uitgevallen.

Zware sneeuwstormen
Amerikaanse meteorologen waarschuwen voor zware sneeuwstormen langs de hele oostkust. De weerdienst rekent op een halve meter sneeuw in New York City, waarbij ook een storm opsteekt met snelheden van bijna 90 kilometer per uur.

Weer naar kantoor
Dat komt juist op het moment dat veel mensen weer naar hun kantoor gaan na Kerstmis. Bovendien zullen 93 miljoen Amerikanen op reis gaan tussen kerst en nieuwjaarsdag. "Helaas ligt onze stad direct op de weg van de storm", zegt burgemeester Bloomberg van New York. Hij heeft 2400 sneeuwruimers opgeroepen.

Canada
Iets noordelijker zet ook Canada zich schrap voor de komst van de sneeuwstorm. De provincie Nova Scotia zal waarschijnlijk de zwaarste weersomstandigheden te verduren krijgen.

Zeldzame witte kerst
Zaterdag beleefde het zuiden van de VS al een zeldzame witte kerst. De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken van sneeuw.