Tuesday, December 28, 2010

Mensen niet goed voorbereid op rampen of stroomuitvallen... ( telegraaf meerdere media)

'We hebben geen druppel meer' HAARLEM - Kort nadat de waterdruk wegviel in van Haarlem en omstreken, ontstond er een run op flessen water in de supermarkten. Ook nu blijkt weer dat veel mensen ervan uit gaan dat alles werkt. Pinpasjes waarvan uit gegaan word dat deze gewoon werken, geen contant geld meer op zak.. In deze waarschuwende situaties word duidelijk dat Nederlanders niet goed voorbereid zijn op calamiteiten.


Bij de Dekamarkt aan de Rijksstraatweg in Haarlem was in drie kwartier al het water uitverkocht. "We hebben geen druppel meer", zegt cassiere Eline Nieman in het Haarlems Dagblad.

Ook bij de Albert Heijn XL aan het Burgemeester Stamplein in Hoofddorp was het dringen rond het gebottelde water. "De cassieres wisten niet wat ze meemaakten toen ze de een na de ander langs zagen komen met meerdere flessen water." In dit soort situaties word al snel duidelijk dat zowel supermarkten als personeel en klanten totaal niet voorbereid zijn op calamiteiten.

Ook na onderzoeken in vooral ouderencentra,s is duidelijk geworden dat geen enkele leidinggevende weet wat hij of zij moet doen tijdens calamiteiten en ervan uit gegaan word dat dit een taak van de overheid is, niets daarvan is minder waar. De verantwoording moet vooral bij leidinggevenden gelegd worden om snel mensen levens te kunnen redden tijdens overstromingen of andere calamiteiten.

De overheid zou hierin wel een zeer groot voorbeeld kunnen nemen door mensen en vooral leidinggevenden goed voor te bereiden op wat te doen in dit soort situaties waarbij politie en brandweer of andere hulpdiensten handen tekort krijgen.

Het wachten op een grote ramp waarbij grote chaos ontstaat is slechts kwestie van tijd, de vraag is echter of de overheid en vooral leidinggevenden zich tijdig bewust willen maken voor rampen en of calamiteiten.

Het gedrag en instinct van mensen is allereerst gericht op de eerste prikkeling van de zintuigen : overleven.. dus bij het eerste falen van deze opvolging zou al snel chaos kunnen ontstaan als mensen niet kunnen pinnen of hun boodschappen in huis kunnen halen.

Een grote veranderig in gedrag van mensen zou een goed focuspunt mogen worden van de voorlichtingscampagnes van onze eigen overheid. Zowel gemeenten als overkoepelende overheden zijn niet goed voorbereid op wat komen gaat. Er ord veel te makkelijk vanuit gegaan dat de overheid bij zal springn in geval van nood niet wetende of beseffende dat juist deze handen tekort al komen tijdens grote calamiteiten of rampen.