Wednesday, December 29, 2010

Ongekende overstromingen Australie.. ( de morgen.be)

Ergste overstromingen in vijftig jaar tijd in Australië

DM UPDATE Het noordoosten van Australië is getroffen door de ergste overstromingen in vijftig jaar tijd. Al meer dan duizend personen hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten, melden Australische media.

Afgelopen week raasde een orkaan over het gebied. Dit leidde tot zeer zware regenval met de overstromingen tot gevolg. Verscheidene regio's in de zwaar getroffen staat Queensland zijn tot rampgebied uitgeroepen. Het leger moest de circa driehonderd inwoners van het volledige ondergelopen plaatsje Theodore met helikopters evacueren. Ook de bewoners van andere plaatsen worden geëvacueerd.

Honderden wegen in Queensland, waaronder twee snelwegen naar de hoofdstad Brisbane, zijn onbegaanbaar geworden door het water. Experts verwachten dat het waterpeil in de komende dagen nog zal stijgen

De Australische premier Julia Gillard sprak van "ongekende'' overstromingen en waarschuwde dat de situatie nog erger kan worden. De regering heeft omgerekend circa 750.000 euro uitgetrokken voor hulp. Eerder had de premier van Queensland, Anna Bligh, eenzelfde bedrag toegezegd. Gillard riep de bevolking op ook geld te geven voor de slachtoffers.

De schade als gevolg van de overstromingen is enorm. Zo zijn zonnebloem- en katoenvelden volledig geruïneerd. (anp/sps)