Thursday, December 23, 2010

Problemen Belgie door nieuw sneeuwval.. ( de morgen )

Moeilijke avondspits door nieuwe sneeuwzone


Er trekt een nieuwe sneeuwzone over het land. Vanavond en vannacht zal het bijna overal in Vlaanderen licht sneeuwen, en dat heeft een impact op de avondspits.

In heel België staat momenteel ongeveer 390 kilometer file, waarvan minder dan 100 kilometer in Vlaanderen, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De verkeerssituatie in Wallonië heeft wel te lijden onder de zware sneeuwbuien van de afgelopen uren. Zo zijn sommige snelwegen niet berijdbaar, en blokkeren ongeveer 30 vrachtwagens op verschillende plaatsen de rijbaan. Ook in de Oostkantons zijn er grote problemen.

In Vlaanderen leidt het ondergesneeuwde wegdek vooral in de provincie Limburg tot grote verkeershinder, en ook in Brussel verloopt de avondspits moeizaam met op de kleine ring files tussen de Louizatunnel en Basiliek. In Vlaams-Brabant is het aan het sneeuwen, en ook in Antwerpen hangen er sneeuwvlokken in de lucht. De impact van de sneeuw blijft er echter beperkt. "De avondspits verloopt vandaag vrij kalm; door de kerstperiode zijn er minder personen op de baan", aldus Hajo Beeckman.

Zout
De beschikbare zoutvoorraden van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn momenteel nog groot genoeg om vannacht en morgeochtend de gebruikelijke strooitrajecten uit te voeren. Morgen wordt de voorraad opnieuw bijgevuld. "De situatie wordt van dag tot dag herbekeken", zegt woordvoerster Ilse Luypaerts.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Verkeerscentrum en de federale Wegpolitie vragen de weggebruikers en vrachtwagenchauffeurs nog om de verkeersinformatie goed op te volgen en hun snelheid en rijgedrag aan te passen.

Vrachtwagens
Er waren vandaag veel problemen met vrachtwagens, terwijl de beroepsvereniging Transport en Logistiek vochtend ironisch genoeg nog razend was om het nieuwe rijverbod voor vrachtwagens op de Waalse snelwegen. Sinds de tientonners vanaf 11 uur weer hun gang mochten gaan, volgde de ene glijpartij de andere op.

40 kilometer
Een ongeval op de N4 ter hoogte van Bande zorgde voor een file van 40 kilometer. Op de snelwegen E411 en E25 verloopt het verkeer stapvoets in de provincie. Een vrachtwagen blokkeert de doorgang op de E25 ter hoogte van Baraque de Fraiture.

Verbod
Sinds 16.00 uur mogen de vrachtwagens niet meer rijden op de E411 van Courrière tot Longlier, op de N4 van Courrière tot het Groothertogdom Luxemburg en op de N89 tussen Bouillon en Champlon. In de regio van Bastenaken, Sainlez en Remoifosse deden zich een reeks ongevallen voor, echter zonder gewonden.

Treinverkeer
Het vriesweer zorgde ook voor onderbrekingen in het treinverkeer op de lijn 162 Namen-Aarlen tussen Jemelle en Libramont en op de lijn 42 Rivage-Luxemburg tussen Gouvy en Luxemburg.

De Lijn
Het busverkeer van vervoersmaatschappij De Lijn heeft in zowat heel Vlaanderen te kampen met de nieuwe sneeuwval. Het busverkeer in Limburg en Vlaams-Brabant is zwaar verstoord. in West-Vlaanderen en Antwerpen loopt alles quasi normaal.

In de landelijke gebieden van de provincie Limburg zijn sommige bussen gestopt met rijden. De reizigers moeten er rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een uur en meer. In Vlaams-Brabant rijden de bussen alleen nog over de grote wegen en rijden de lijnen 333, 334 en 335 niet meer uit.

In de provincie Oost-Vlaanderen ondervinden de bussen in de Vlaamse Ardennen grote hinder en rijden ze er alleen nog via de grote wegen. Ook in de Antwerpse Kempen moeten reizigers rekening houden met vertragingen van 20 tot 30 minuten.

Problemen op Zaventem?
De combinatie van hevige sneeuwval, felle wind en beperkte zichtbaarheid kan vanavond en morgenvroeg mogelijk een invloed hebben op het vluchtenaanbod op Brussels Airport. Dat zegt de woordvoerder Jan Van der Cruysse. Die raadt passagiers aan zeker de site van de luchthaven of teletekst te checken voor ze naar de luchthaven komen.

Vandaag gingen zo goed als alle vluchten op Brussels Airport door. Er waren wel enkele annulaties door de slechte weersomstandigheden in andere Europese luchthavens. Een aantal vluchten had daarnaast 30 minuten tot drie kwartier vertraging.

Luchthaven Luik gesloten
Als gevolg van het winterweer werd de luchthaven van Luik gesloten van 13.45 uur tot 15.30 uur. De sluiting was noodzakelijk om sneeuw te verwijderen van de landingsbaan. Verschillende vluchten liepen vertraging op.

De afgelopen nacht moesten verschillende toestellen worden afgeleid naar onder meer Zaventem, Amsterdam en Nuremberg. Op de luchthaven van Luik vertrekken en landen elke nacht zo'n veertig toestellen.

Charleroi gesloten
De luchthaven van Charleroi is vandaag sinds 19.40 uur gesloten door de nieuwe hevige sneeuwval, vermoedelijk voor de rest van de avond. Dat meldt David Gering, woordvoerder van de luchthaven.

De luchthavenautoriteiten vragen de passagiers om zich goed te informeren over hun vlucht en zich niet naar de luchthaven te begeven als die geannuleerd blijkt. (belga/svm/sam)