Monday, December 27, 2010

Belgische daken niet berust op sneeuwdeken... ( de morgen)

Verschillende daken storten in onder gewicht van sneeuw

Er zijn dit weekend verschillende daken ingestort onder het gewicht van de sneeuw. In Retie stortte een caravanloods in, terwijl ook in Wallonië daken van een magazijn, een fabriek, een industriële kippenren en zelfs een woning het begaven.


In Diepenbeek stortte de kerk in, enkele uren na de middernachtsmis .

Wat nog overbleef van de kerk werd gisteravond gesloopt.


De brandweer van Mol is na de middag opgeroepen voor een ingestorte loods aan Horzelend in Retie. Bij aankomst bleek een deel van het dak bezweken te zijn onder het gewicht van de sneeuw. In de loods stonden enkele caravans, maar de schade zou beperkt zijn. Na vijftien minuten zat de brandweerinterventie er al op.

Magazijn
In de Luikse Condroz ging vanmorgen het dak van een magazijn van een zelfstandige uit Comblain-Fairon (Hamoir) tegen de vlakte onder het gewicht van de sneeuw. In het magazijn stonden tractors, een auto, een mobilhome, een boot, fietsen en motoren.

Kippenren
Vrijdagvoormiddag was al het dak ingestort van een industriële kippenren in Nandrin, in de wijk Baimont. Die dag had de brandweer van Hoei al een dak moeten ondersteunen van een winkel in Yernée-Fraineux (Nandrin) dat op het punt stond in te storten.

Woning
Het dak van een transporteur begaf het ook in het dorp Seny (Tinlot). In de rue de Verlée in Ouffet kwam ten slotte nog een dak naar beneden van een woning. Er valt geen enkele gewonde te betreuren.

Fabriek
Hetzelfde verhaal in het dorpje Goé, een deelgemeente van het Luikse Limbourg. Het grote dak van de fabriek C.P. Bourg, gespecialiseerd in de productie van papier- en kartonbewerkingsmachines, is totaal ingestort. Niemand raakte gewond, bevestigt de brandweer van Limbourg.

Waterproducent
In de provincie Luxemburg kwam het dak van de laadkaai van waterproducent Valvert naar beneden in Etalle. Op het ogenblik van het incident waren er geen goederen of arbeiders aanwezig. (belga/lb/sam)