Friday, December 24, 2010

Sneeuwoverlast Belgie en Duitsland ( AD)

Sneeuw verlamt buurlanden

Personeel van de Belgische spoorwegen ruimt sneeuw.

BRUSSEL/BERLIJN - Enorme sneeuwval heeft het verkeer in België en Duitsland vanochtend grotendeels stilgelegd. Het geduld van honderdduizenden reizigers is op de proef gesteld, zo vlak voor kerstavond.

De politie in België vroeg mensen om vooral niet de straat op te gaan. Op de wegen stond ruim 500 kilometer file. Lijnbussen zijn bijna overal in de garages gebleven, in Brussel reden vrijwel geen trams meer. De laatste schooldag voor de kerstvakantie was flink ontregeld, omdat veel kinderen en docenten de school niet konden bereiken.

Treinen reden nog wel, maar met vertraging. Vliegtuigen kunnen tot 16.00 uur niet landen op de luchthaven van Brussel. Daar mogen alleen nog vliegtuigen vertrekken, om de vele gestrande passagiers op weg te helpen.

België had bovendien snelwegen in de Ardennen gesloten voor vrachtwagens. De trucks waren daar vastgelopen in de sneeuw. Op snelweg E411 tussen Custinne en Wellin stonden meer dan vijfhonderd vrachtwagens geblokkeerd.

Spiegelgladde Autobahn
In Duitsland glibberen auto's slechts stapvoets over wegen die zijn bedoeld als snelweg. Drie belangrijke Autobahnen waren spiegelglad. Bij ongelukken vielen verscheidene doden. Vliegveld Düsseldorf is de hele ochtend gesloten geweest.

Omdat vallende bomen de bovengrondse kabels hadden stukgetrokken, is het spoorverkeer tussen Hannover-Berlijn en Hannover-Hamburg onderbroken. Honderden passagiers zaten vast in de treinstellen, waar ook de stroom en verwarming waren uitgevallen.

Door stuk getrokken kabels is ook de stroom uitgevallen in tachtig gemeenten in Saksen-Anhalt. Hier en daar raakt het strooizout op, terwijl de komende dagen meer sneeuw wordt verwacht. (ANP)