Monday, November 15, 2010

Water zakt in Belgie ( de standaard.be)


Binnenland Wateroverlast verergert niet meer

Situatie op spoornet normaal na wateroverlast
Overzicht: Oost-Vlaanderen
Watersnood treft ook buurlanden
Weduwe van overstromingsslachtoffer pleegt zelfmoord
'Weekend wellicht erkend als ramp'

BRUSSEL - De rivieren in Oost-Vlaanderen hebben het hoogwater van vannacht goed doorstaan. Het rampenplan is weer opgeheven. Ook in Vlaams-Brabant lijkt het overstromingsgevaar geweken. Net als elders is de wateroverlast gestabiliseerd.
De Civiele Bescherming blijft met alle beschikbare personeel en materiaal pompen in Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals- en Vlaams-Brabant maar de situatie lijkt stilaan te stabiliseren, meldt de dienst maandagmorgen.

Schelde

Er kan opnieuw worden geloosd in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen. Het provinciaal coordinatiecomité meldt maandagochtend dat er nergens problemen waren. De Oost-Vlaamse hulpdiensten hielden tussen middernacht en twee uur rekening met ernstige problemen naar aanleiding van het hoogtij op de Schelde. Uiteindelijk kwam het niet zo ver.

Nergens waren problemen omdat het overtollige water uit de Ringvaart en de Leie rond Gent op een gecontroleerde manier in het kanaal Gent-Terneuzen in Evergem geloosd werd. Ondertussen kan opnieuw van het kanaal Gent-Terneuzen in de Westerschelde geloosd worden ter hoogte van Terneuzen, omdat het hoogtij voorbij is.

'Dat betekent dat het overtollige water vanuit de Leie en Ringvaart aan een hoger debiet geloosd kan worden in het Kanaal Gent-Terneuzen ter hoogte van Evergem. Ook de afwatering van de Moervaart is aangevat', klinkt het.

Het peil van de Dender is nog steeds kritiek maar het overtollige water kan opnieuw afgevoerd worden naar de Schelde.


Het overstromingsgevaar in Sint-Pieters-Leeuw en Beersel lijkt geweken. Het water in het kanaal Brussel-Charleroi zou niet meer over de dijk lopen.

Doden

De regenval van dit weekend heeft voor de ergste overstromingen in 50 jaar gezorgd. In Wallonië vielen daarbij drie doden. Elders in het land werden duizenden woningen ontruimd. Het nationaal rampenplan afkondigen was echter niet nodig.


Vlaams minister-president Kris Peeters zei zondagavond al dat de toestand op de Vlaamse niet-bevaarbare waterlopen was gestabiliseerd.Het systeem van de wachtbekkens heeft vrij goed gefunctioneerd, stelde de minister-president vast. Hij erkende wel dat het systeem niet alles heeft kunnen opvangen.

'Geen nationaal rampenplan'

Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) was het niet nodig om nationaal het rampenplan af te kondigen. 'Zo'n plan vraagt een herorganisatie van de hulpverlening, ook van de diensten op het terrein, wat uiteindelijk tijdsverlies zou impliceren.'

Zondvloed

We waren gewaarschuwd. Er lagen duizenden zandzakjes klaar, brandweerkorpsen stonden paraat, bewoners hadden hun deuren en poorten versterkt. En toch spoelde de regen gisteren als een zondvloed door Vlaanderen. ‘Er viel in enkele uren evenveel regen als in een maand', leggen de weermannen uit.

‘Alle ploegen van brandweer, civiele bescherming, medische diensten en zelfs het leger werden bijeengeroepen', zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. De nervositeit steeg: de opvangcapaciteit van alle 33 waterbekkens was bereikt.

Volg de situatie op de voet op www.overstromingsvoorspeller.be.