Saturday, November 13, 2010

Overstromingswaarschuwingen Belgie... ( nos)


België verwacht veel wateroverlast

België bereidt zich voor op overlast door de aanhoudende regen. Vooral in het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen is de kans op overstromingen groot.

"Op sommige plekken is de afgelopen dagen vijftig liter water per vierkante meter regen gevallen", vertelt Mie Van den Kerckhove van de Vlaamse Milieumaatschappij, die ook de site Overstromingsvoorspeller.be beheert. "Gemiddeld viel er in Vlaanderen twintig liter per vierkante meter."

De Vlaamse Milieumaatschappij verwacht dat de wateroverlast het grootst wordt langs kleinere waterlopen. De bodem in die gebieden is door de vele regen van de afgelopen tijd verzadigd.

Schade beperken
Bewoners van de regio's waar overlast dreigt, is gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen.

"We kregen vanuit onze overstromingsvoorspeller zo'n duidelijke waarschuwing dat we massaal naar de pers zijn getrokken, zodat mensen zich maximaal kunnen voorbereiden en de schade kunnen beperken", legt Van den Kerckhove uit.

Voorspellingen
Ook op de weg in België kan de regen tot overlast leiden. Voorlopig zijn er vooral problemen op de ring rond Antwerpen.

Volgens de voorspellingen zal er het komende etmaal gemiddeld zestig millimeter regen vallen. Ook in het zuidoosten van Nederland wordt vandaag veel regen verwacht. Morgen wordt het overal regenachtig.