Friday, November 05, 2010

Merapi... ( de standaard.be)


Nieuwe uitbarsting Merapi zaait dood en vernieling

Bij de nieuwe krachtige uitbarsting van de vulkaan Merapi op Indonesië zijn vrijdag opnieuw tientallen doden gevallen. Het totaal aantal komt zo op 102 slachtoffers. 'En we vrezen dat de dodental nog zal oplopen', melden ziekenhuisbronnen.

Nieuwe uitbarsting Merapi zaait dood en vernieling

Gloeiend hete as is vrijdag verder neergekomen dan voorheen werd verwacht. Huizen aan de rand van de gevarenzone vlogen in brand, terwijl bewoners op chaotische wijze werden geëvacueerd.

Door de extreem hoge temperaturen van het gas, tot 750 graden Celsius, smolten kleren, dekens en matrassen vast aan de huid van omwonenden.

'We werden omhuld door de hitte en er was overal witte rook', zei dorpsbewoner Niti Raharjo (47). Hijzelf en zijn 19-jarige zoon liepen brandwonden op toen ze er na een hevige aardschok op hun motor vandoor vluchtten. 'Ik zag mensen rennen, schreeuwen in het duister, vrouwen zo bang dat ze bewusteloos neervielen. Alles was een chaos toen een explosie als uit een oorlog langs de rivier kwam (...) het werd erger toen as en puin neerregenden.'

Doordat het puin zich op de weg opstapelde, werden ze van hun motor geworpen. 'Maar door de angst kwamen we weer overeind en vluchtten we uit de hel, ondanks de brandende pijn in onze voeten.'

Zesmaal krachtiger

De uitbarsting van vannacht was zesmaal krachtiger dan de eerste uitbarsting op 26 oktober. Gedacht werd dat het dorp Bronggang nog buiten de gevarenzone lag, ook al bereidde men zich voor op een nog krachtiger uitbarsting.

Veel lichamen werden aangetroffen voor huizen en op straten, wat er op wijst dat dorpelingen tijdens hun vlucht door de gloeiend hete as werden overrompeld.

De overheid heeft vrijdagochtend beslist om de veiligheidszone rond de vulkaan uit te breiden tot 20 kilometer, in plaats van tot 15 kilometer. Bijna 100.000 mensen verblijven intussen in tijdelijke opvangcentra.

De Merapi bevindt zich middenin een zeer dichtbevolkt gebied. Om de vier à vijf jaar barst hij uit.