Sunday, November 14, 2010

Maatregelen waterschappen Limburg.. ( telegraaf)

Maatregelen voor hoge waterstand Maas

RIJSWIJK - De hoge waterstand van de Maas noopt instanties en bedrijven tot voorzorgsmaatregelen. In heel Limburg wordt van alles gedaan om de schade te beperken.


Het waterpeil bij Sint Pieter in Maastricht stond rond 14.00 uur net iets boven de 46 meter boven NAP. Dat is twee meter hoger dan gemiddeld. Er wordt rond de 1700 kubieke meter water per seconde afgevoerd, zes keer zo veel als gemiddeld. Bij een waterstand van 45,55 meter en een afvoer van 1500 kuub per seconde is sprake van hoogwaterrisico's.

Circus Renz werd gevraagd te vertrekken van een terrein bij Roermond, maar het circus wacht de ontwikkelingen af. Boeren werd verzocht hun vee weg te halen uit weilanden langs de Maas. Geparkeerde personenauto's aan de Wilhelminakade in Maastricht werden weggesleept.

In het noorden van Limburg is begonnen met het plaatsen van aluminium schotten op wegdoorgangen in dijken langs de Maas, bij onder meer Blerick en Arcen. Ook heeft het schap beken in Baarlo, Heel, Panheel, Heijen en Bergen met afsluiters dichtgezet.

Rijkswaterstaat heeft verschillende sluizen bij Maastricht tijdelijk gesloten. Daardoor kunnen schepen voorlopig niet meer vanuit Maastricht het Julianakanaal opvaren en omgekeerd.

In het Roermondse kerkdorp Herten kon Sinterklaas in verband met het hoge water niet afmeren aan de kade langs de Maas en kwam hij daarom te voet. In de binnenstad van Roermond kwam de goedheilig man met een grotere boot dan andere jaren.

De eredivisiewedstrijd tussen de voetbalclubs VVV-Venlo en Vitesse ging zondagmiddag gewoon door. Het veld in stadion De Koel ligt er volgens VVV goed bij. Eerdere voetbalwedstrijden werden wel afgelast.