Sunday, November 14, 2010

Extreem zware regenval eist doden Belgie.. ( de morgen)

Noodweer eist twee mensenlevens in Henegouwen

In Solre-Saint-Géry, bij Beaumont in Henegouwen, zijn afgelopen nacht twee mensen omgekomen door het noodweer. Ze zijn verdronken.

Solre-Saint-Géry en Leval-Chaudeville, twee dorpen bij Beaumont, zijn bijzonder zwaar getroffen door de wateroverlast. In Solre zijn daarbij even na middernacht twee mensen omgekomen.

Auto vastgereden
Het eerste slachtoffer viel toen een auto een doodlopende straat inreed. De wagen raakte vast in het water dat er hoog stond. De bestuurder kon zich nog redden, maar zijn echtgenote (72) kwam om.

Meegesleurd
Een tweede dodelijk ongeval gebeurde toen een inwoner van Solre-Saint-Géry te voet naar zijn woonst ging. Waarschijnlijk is de man meegesleurd door het water. Zijn lichaam werd niet ver van zijn woning teruggevonden.

Situatie verslechtert
De situatie in Henegouwen verslechtert intussen. In Obourg moeten inwoners door het noodweer met boten worden geëvacueerd, in Zinnik diende een automobilist gered te worden.

Ook al is het er voorlopig gestopt met regenen toch blijven veel plaatsen in Henegouwen kampen met zware wateroverlast. In de regio Quiévrain-Dour-Haut-Pays blijft het water van de Honnelle stijgen. Voorlopig weigeren de inwoners daar hun woonsten te verlaten.

In Obourg bij Bergen stijgt het water in de Obrecheuil. Bewoners dienden met boten te worden geëvacueerd. In Zinnik gaat alle aandacht naar het verlenen van hulp, met pompen is men gestopt om noodsituaties aan te pakken. Een jeugdhuis werd geëvacueerd, een autobestuurder moest worden gered uit zijn wagen.

In de regio van Doornik is de brandweer volop aan het pompen. Straten staan er onder water. Zo staat er in Celles tot 60 centimeter water in de straten. In de regio van Aat kreeg de brandweer meer dan 220 oproepen. Heel wat straten zijn er afgesloten.

Huwelijksgasten geëvacuererd
In Arquennes, bij Seneffe in Henegouwen, is zaterdagavond door de wateroverlast een bruusk einde gekomen aan een huwelijksfeest. Door het stijgende water dienden de huwelijksgasten geëvacueerd te worden. Het feest vond plaats in het zeventiende-eeuwse kasteel van La Rocq. Het stijgende water in waterpartijen rond het kasteel bedreigde evenwel de gebouwen. De brandweer ging over tot evacuatie van de gasten. Dat gebeurde zonder problemen. (belga/eb)