Tuesday, November 02, 2010

Dodelijk virus 50 miljoen dieren Afrika ( de morgen.be)

Dodelijk virus bedreigt 50 miljoen dieren in Afrika

Een dodelijke virusziekte die eerder dit jaar in Tanzania uitbrak, dreigt zich verder te verspreiden en zo meer dan 50 miljoen schapen en geiten te doden in vijftien landen. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties vandaag.

Bekend onder de naam 'pest van kleine herkauwers' (PPR) wordt de ziekte volgens de FAO beschouwd als de meest destructieve virale ziekte bij geiten en schapen. "Ze is gelijkaardig aan de runderpest (RP) die het vee teisterde in het verleden", zegt het VN-agentschap met hoofdzetel in Rome.

"De sterftecijfers bij PPR gaan tot 100 procent bij schapen en geiten. Hoewel de ziekte geen invloed heeft op de mens kan ze leiden tot aanzienlijke sociaal-economische verliezen", aldus de FAO. De organisatie zond de waarschuwing uit naar aanleiding van een recent bezoek van een gespecialiseerd team aan Tanzania. Dat team raadde het land aan om een vaccinatieprogramma op te starten rond de uitbraak van de ziekte in het noordelijke deel van het land.

"Als de ziekte zich verspreidt van Tanzania naar alle vijftien landen van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) kan ze de middelen voor levensonderhoud en de voedselzekerheid van miljoenen kleine herders en agro-veehouders volledig vernielen, waarschuwt de FAO. PPR brak in Tanzania uit in het begin van 2010 en vormde zo een bedreiging voor meer dan 13,5 miljoen geiten en meer dan 3,5 miljoen schapen. (afp/adv)