Wednesday, November 10, 2010

Cholera Haiti.. ( nos)

Cholera bereikt hoofdstad Haïti


Kinderen spelen in een overstroomde straat in Leogane


De cholera uitbraak op Haiti heeft de hoofdstad Port-au-Prince bereikt. Een driejarig jongetje heeft de ziekte opgelopen en de overheid onderzoekt bovendien nog twee sterfgevallen en enkele tientallen andere verdachte gevallen.

Er waren al enkele gevallen van de ziekte in de stad gemeld, maar toen ging het telkens om mensen die gevlucht waren uit de gebieden die al waren getroffen. Dit is de eerste keer dat de ziekte een inwoner van de hoofdstad zelf treft.

Hulpverleners waren al bang dat de ziekte, die sinds oktober al in kleinere steden slachtoffers maakt, Port-au-Prince zou bereiken. Ze vrezen vooral voor het lot van de anderhalf miljoen vluchtelingen die na de aardbeving van januari nog in tentenkampen wonen.

Te laat
Door de cholera-uitbraak zijn al 544 mensen omgekomen. 8000 mensen raakten besmet. De ziekte is makkelijk te bestrijden, maar veel mensen realiseren zich niet dat ze besmet zijn geraakt tot het te laat is. Wie ziekt wordt, kan al na enkele uren aan uitdroging sterven.

De orkaan Tomas die de vorige week over het eiland trok, heeft de situatie verergerd. Door de zware regenval zijn veel rivieren buiten hun oevers getreden en de ziekte verplaatst zich juist via water. Ook zijn veel mensen op de vlucht geslagen, wat de kans vergroot dat zieken anderen besmetten.