Thursday, October 07, 2010

Tornadozwerm Arizona.. ( de morgen.be)
Vier tornado's treffen Arizona op dezelfde dag
07/10/10 16u26

De Amerikaanse staat Arizona werd gisteren op één dag tijd door liefst vier tornado's getroffen. De wervelwinden richtten over de gehele staat aanzienlijke schade aan.De tornadozwerm is een zeldzaam fenomeen in Arizona. Normaal krijgt de staat op een heel jaar slechts van hooguit vier tornado's bezoek. Gisteren was dus een bijzondere dag in Arizona, met liefst 22 waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden. Gelukkig vielen er geen dodelijke slachtoffers, al hebben de stormen wel veel huizen en auto's vernield.

De inwoners van Bellemont werden geëvacueerd en zeker 30 huizen werden zwaar beschadigd door de storm. Een camping nabij de Interstate 40 werd eveneens niet gespaard. Tientallen kampeerwagens werden ondersteboven geblazen. Brokstukken vlogen de baan op, met zware files tot gevolg. Ook treinen ontspoorden door de tornado's.

De tornado's zijn het gevolg van een actief weersysteem dat boven het centrum en zuiden van Californië hangt. Eerder deze week veroorzaakte de storing ook al een recordhoeveelheid neerslag in Nevada. In Utah werden twee tieners dinsdag net buiten hun school door de bliksem getroffen. (gb)