Friday, July 30, 2010

Opnieuw olie lek Vs..( Niburu/ NRC)


Opnieuw olielek in de Verenigde Staten

Battle Creek, 30 juli. Opruimers van olievervuiling zijn opnieuw in touw in de Verenigde Staten, nu in de staat Michigan. Wegens een lek in een oliepijpleiding bij de plaats Battle Creek zijn deze week naar schatting 20.000 vaten olie (ruim drie miljoen liter) gelekt in de rivier Kalamazoo, die uitmondt in Lake Michigan, een van de Grote Meren.

De exploitant van de oliepijp, het Canadese concern Enbridge, heeft 450 mensen en kilometerslange indammingslijnen ingezet om de olievervuiling te beperken. De gouverneur van de staat, Jennifer Granholm, noemde de schade, en het gevaar dat de olievlek Lake Michigan bereikt, „een tragedie van historische proporties”.

Volgens een woordvoerder van Enbridge, gevestigd in het Canadese Calgary, is het lek inmiddels gedicht en stroomt er geen nieuwe olie meer de rivier in. Hoewel het olielek veel kleiner was dan het lek in de Golf van Mexico bij de boorput van oliemaatschappij BP, heeft de milieuschade in Michigan het Canadese olieconcern volgens waarnemers ernstig in diskrediet gebracht.

Enbridge is de grootste exploitant van oliepijpleidingen in Noord-Amerika, met meer dan 13.000 kilometer aan pijpen in de grond, waardoor in totaal 2,6 miljoen vaten per dag kunnen worden getransporteerd. Een groot deel van de leidingen is tientallen jaren oud; de leiding met het lek, waardoor per dag een hoeveelheid olie van ongeveer 200.000 vaten stroomde, ligt er al 41 jaar. De pijp is voor onbepaalde tijd afgesloten.

Het bedrijf, dat het merendeel van de olie vervoert die de VS importeert uit Canada, is de afgelopen tien jaar vaker in opspraak geraakt over gebrekkig onderhoud van het netwerk. Wegens het olielek worden nu vraagtekens geplaatst bij het argument dat landbronnen van olie, zoals de teerzanden in de Canadese provincie Alberta, minder riskant zijn dan diepzeebronnen.

Bestuursvoorzitter Patrick Daniel van Enbridge heeft zijn excuses aangeboden aan omwonenden voor „de puinhoop die we hebben aangericht”. Sommige bewoners moesten worden geĆ«vacueerd wegens oliedampen en ernstige stank. „We hebben nog een enorme klus voor de boeg, daarover bestaat geen twijfel.”

Bron: Nrc.nl