Wednesday, July 21, 2010

Olie lek China..( AD)

'Ernstige dreiging' door olielek China

Een Chinese GreenPeace-activiste laat haar met olie besmeurde handen zien.

DALIAN - Het grootste Chinese olielek in de recente geschiedenis is in grootte verdubbeld naar 430 vierkante kilometer.Stranden moesten worden gesloten en een regeringsmedewerker sprak van een 'ernstige dreiging' voor het maritieme leven en de waterkwaliteit.


De vervuilde haven van Dalian. Het olielek ontstond vijf dagen geleden toen een pijpleiding in de drukke haven van Dalian in Noordoost-China ontplofte. Er volgde een hevige brand die vijftien uur woedde.

Honderden boten zijn ingezet om te helpen met het opruimen van de olie. Ten minste één persoon kwam om het leven bij de werkzaamheden. De 25-jarige Zhang Liang viel dinsdag overboord en verdronk. Een andere man die overboord sloeg kon worden gered.

Stranden besmeurd
"De olievlek betekent een ernstige dreiging voor maritieme dieren, de waterkwaliteit en voor zeevogels", zei Huang Yong, woordvoerder van de overheidsdienst voor maritieme veiligheid in Dalian. Milieuorganisatie Greenpeace China toonde deze week verschillende foto's van stranden besmeurd met olie en van een man die van top tot teen onder een dikke laag olie zat.

Het was woensdag nog niet duidelijk hoeveel olie er precies is weggelekt, maar de Centrale Chinese Televisie schat dat het om 1.500 ton, zo'n 1,5 miljoen liter, ruwe olie gaat. Ter vergelijking; bij het olielek van BP in de Golf van Mexico lekte 97 miljoen tot 184 miljoen liter olie weg. Hoewel de vlek groter is geworden, houden regeringsmedewerkers vol dat dat er geen olie meer de Gele Zee in stroomt.

"Onze prioriteit is om alle weggelekte olie binnen vijf dagen op te ruimen om de kans op vervuiling van internationale wateren te verminderen", aldus Dai Yulin, loco-burgemeester van Dalian. Volgens critici kan het echter veel langer duren voordat alle olie is opgeruimd.
De haven van Dalian is de op een na grootste van China voor de import van ruwe olie.