Wednesday, July 28, 2010

Dam Laos.. ( AD)

Dam in Mekong funest voor reuzenvissen

De droge bedding van de Mekongrivier.


LONDEN - De aanleg van een stuwdam in de Mekong-rivier in het noorden van Laos is funest voor de populaties reuzenvissen die in de rivier leven. Daarvoor heeft het Wereld Natuur Fonds woensdag gewaarschuwd.

De Mekong is meer dan vierduizend kilometer lang en stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Laos wil een stuwdam in de Mekong aanleggen om stroom op te wekken, maar dat is volgens het WNF geen goed idee.

In de Mekong leven een aantal van de grootste vissen ter wereld. Onder meer de reuzenpijlstaartrog (Himantura chaophraya), de grootste zoetwatervis ter wereld, zwemt er rond. Deze vis kan wel vijf meter lang worden en zeshonderd kilo wegen.

Instorten van de wilde populaties

''Een vis van het formaat van een Mekongreus kan simpelweg niet langs een dam zwemmen om in de hoger gelegen gebieden kuit te schieten'', aldus WWF-woordvoerder Roger Mollot. ''Dit zal leiden tot het instorten van de wilde populaties van deze iconische soorten.''

Naast de reuzenpijlstaartrog leven ook nog twee soorten reuzenmeervallen (drie meter en 350 kilo) en de reuzenbarbeel (drie meter en 300 kilo) in de Mekong. Al deze soorten staan in de top tien van grootste vissen ter wereld en zijn nu al zeer bedreigde diersoorten.

Het WNF hoopt dat de overheid van Laos er uiteindelijk voor zal kiezen om een dam aan te leggen in een van de aftakkingen van de grote rivier. (ANP)