Wednesday, July 21, 2010

Gezamenlijke wetenschap... ( Niburu/ Nasa)

Soms is een probleem dusdanig groot dat één land het niet alleen kan oplossen.

Dit zeggen wetenschappers die bijeen zijn gekomen in Bremen, Duitsland, tijdens de ILWS (International Living with a Star) bijeenkomst. Er waren afgevaardigden aanwezig van 25 landen.

“Het probleem is de zonnestormen en om een manier te ontdekken hoe we ze kunnen voorspellen en de effecten ervan kunnen beperken,” zei voorzitster Like Guhathakurta. “We moeten voortgang maken voordat het volgende zonnemaximum aanbreekt rond 2013.”

De zon en de Aarde zijn afgescheiden door zo’n 150 miljoen kilometer ruimte, wat een veilige afstand lijkt. Maar sinds het ruimtetijdperk is aangebroken en vooral sinds de laatste jaren, is er een groeiende realisatie gekomen dat 150 miljoen kilometer echt niet zo ver is.

Ruimteschepen en observatoria hebben aangetoond dat de Aarde zich in de buitenste laag van de atmosfeer van de zon bevindt. Bovendien zijn de twee hemellichamen verbonden door onzichtbare magnetische draden. Deze lopen van de polen van de Aarde naar de zon, waardoor de Aarde en de zon onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar.

“De Aarde en de zon zijn verbonden met elkaar. We kunnen ze niet meer apart bestuderen,” zei Guhathakurta.

Het voorspellen van het weer op de zon is dusdanig gecompliceerd dat nu de hulp in wordt geroepen van de internationale gemeenschap. Daarom draagt Guhathakurta deze week haar voorzitterschap over aan Dr. Ji Wu van de Chinese Academie van Wetenschappen. Hij zal zich bezig houden met het samenstellen van een team heliofysici. Wu denkt dat China veel belangrijke bijdragen kan leveren op dit gebied.

China zal gaan samenwerken met de NASA, de ESA, het Russische Federale Ruimteagentschap, de Canadese Ruimtevaartorganisatie en JAXA (Japan).

Deze samenwerking komt niet te vroeg, want er wordt rond het jaar 2013 een piek verwacht in de zonne-activiteit. De huidige van technologie afhankelijke mens is erg kwetsbaar in dit opzicht. Onze hele maatschappij is afhankelijk van high-tech elektronica. In 2008 werd een rapport gepubliceerd door de National Academy of Sciences waarin gewaarschuwd werd dat deze technologie erg gevoelig is voor de geladen deeltjes van de zon.

Bron: Nasa.gov

Verwant artikel: Intense zonneactiviteit kan moderne communicatie lam leggen