Monday, July 26, 2010

Bosbranden Frankrjk...( de morgen)

Bosbrand nabij Marseille legt honderden hectares in as
25/07/10 09u12
Honderden hectares bosgebied zijn in de omgeving van Étang de Berre, een groot binnenmeer in het zuiden van Frankrijk ten westen van Marseille, in as gelegd. De huizen werden er bedreigd door de vlammen en een camping in Carry-le-Rouet werd uit voorzorg ontruimd. Vanochtend was het vuur deels onder controle.

"We hebben de situatie in de hand in het bewoonde gedeelte van Carry-le-Rouet. Op de rechterflank tussen Sausset-les-Pins en Saint-Julien-lès-Martigues is het vuur daarentegen op sommige plaatsen nog hevig", luidt het bij de brandweer. Geen enkel huis zou in gevaar zijn.

Volgens de brandweer zou rond 5.30 uur zowat 650 tot zelfs 800 hectare grond met pijnbomen en bos in brand gestaan hebben. Tot in Marseille, zo'n vijftien kilometer verderop, zou de brand een hele tijd te zien geweest zijn.

Mistral
Rond 21 uur ontstond de brand in Châteauneuf-lès-Martigues, waar 800 tot 1.000 hectare onbewoond bosgebied bedreigd werd, met een sterke mistral - met snelheden tot 90 kilometer per uur - op de achtergrond. De vlammen breidden zich nadien uit naar Carry-le-Rouet en Sausset-les-Pins. Ongeveer tweeduizend vakantiegangers op camping Lou Souleï in Carry-le-Rouet werden geëvacueerd. Die evacuatie verliep naar verluidt zeer rustig.

Volgens het hoofd van de brandweer in Bouches-du-Rhônes zou een brandende wagen de oorzaak zijn van de brand. Het gaat om de eerste grote brand deze zomer in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, die vaak geplaagd wordt door bosbranden. (belga/gb)