Friday, July 30, 2010

Openbaar leven Moskou ontregeld... ( Vereniging van weerkunde)


Zinderend Moskou in smog door veen-en bosbranden

Moskou is deze dagen door een wolk van schadelijke smog omhuld, de verhoging van de luchtverontreinigende stoffen varieert van vier- tot tienmaal de norm, aldus woordvoerders. Artsen dringen er bij bewoners op aan om binnen te blijven, omdat de stad smoort in een recordhittegolf en smog.

De ambtenaren geven aan dat de smog, die het Kremlin en andere beroemde bezienswaardigheden in een blauwe waas hult voor tal van dagen, is de ergste sinds 2002. De smog komt voort uit tientallen turf- moeras- en bosbranden in de landelijke gebieden ten zuiden en ten oosten van de stad. Gezondheidsambtenaren hebben er bij de Moskovieten op aangedrongen gezichtsmaskers op te zetten om het ergste van de giftige dampen en fijnstofdeeltjes af te vangen.

Ondertussen blijft de stad smoren in recordtemperaturen.
Hoewel Moskou vaker hete zomers heeft, is dit jaar een recordbreker, met dagelijks maxima van ongeveer 35 graden Celsius en dat al twee weken lang.

Bijkomend probleem is dat de meerderheid van de Russische kantoren - veel huizen en bedrijfsgebouwen hebben een slechte isolatie en geen airco.

Ook het metrosysteem van Moskou, dat tenminste 8 miljoen mensen per dag vervoert, heeft geen airco. Hierdoor ontstaat veel ergernis tussen personeel en passagiers.

Met de smog en warmte, komen de sterftecijfers onder de risicogroepen in een opwaartse spiraal,aldus Vladimir Kuznetsov, hoofd van het centrum van milieubeleid.
"Het is droevig nieuws voor sommige mensen met ernstige allergie├źn, hartaandoeningen, astma, andere ademhalingsproblemen," vertelde hij The Associated Press.

De ambtenaren adviseren mensen binnenshuis te blijven. Een manier die wordt aanbevolen om te strijden tegen de ergste gevolgen van de hitte en smog - voor mensen zonder airconditioning - is om natte lakens op te hangen: dat koelt de lucht weer wat af en zou volgens artsen ook wat stof wegvangen (dat werkt dus niet voor stof maar wel enigszins voor sommige gassen, redactie).

Bewoners worden ook opgeroepen om kleren regelmatig te wisselen, te douchen, en neus en keel regelmatig te spoelen om schadelijke smogdeeltjes weg te krijgen.

Terwijl de warmte, die relatief mild voor de Verenigde Staten maar hoogst ongebruikelijk in Noord-Europa, verwacht wordt om in de komende dagen iets te minderen, de smog zal nog wekenlang rond kunnen waren.

Turf- moeras- en bosbranden zijn zeer moeilijk te blussen. het vochtgehalte is laag, tijdens de hittegolven, daardoor kan de turf, makkelijk in brand vliegen ondergrondse verder smeulen.

In de Moskou regio zijn duizenden hectaren veengronden. Velen zijn geconcentreerd in de regio Shatura, waar het branden vaak smeulend en onopgemerkt gaat.
Volgens milieuactivisten heeft de smog in 2002 honderden extra overlijdens veroorzaakt.