Thursday, July 22, 2010

Noodweer dreigt voor BP .. ( let u op het gat BP enkel om de boorput te behouden.....

Dreigend noodweer vertraagt werk oliebron


WASHINGTON - De werkzaamheden aan de vervangende boorput in de Golf van Mexico zijn stilgelegd wegens mogelijk noodweer.

Het personeel van oliemaatschappij BP moet erop voorbereid zijn de locatie snel te kunnen verlaten als slecht weer in het Caraïbisch gebied omslaat in een orkaan en richting de Golf gaat.

Werkers haastten zich woensdag (lokale tijd) de beschadigde boorput te beschermen tegen het mogelijke noodweer. Afhankelijk van hoe het weer zich ontwikkelt, moeten mogelijk honderden schepen met bemanning het gebied verlaten.







Vertraging

''Als we het gebied moeten evacueren, lopen we mogelijk tien tot veertien dagen vertraging op'', verklaarde Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coördineert. Het werk ligt stil tot de weersvooruitzichten duidelijker zijn.

De nieuwe boorput die de kapotte moet vervangen, is bijna klaar. Allen zei eerder dat de operatie Static Kill, waarbij via de afsluitkap modder en cement in de kapotte boorput wordt gespoten, mogelijk dit weekend kan beginnen.

In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in. Pas sinds bijna week is de lekkende bron tijdelijk gedicht met een afsluitkap.