De wereld kent het warmste jaar tot nu toe
Heb je het heet? Troost je, je bent niet de enige. Volgens een Amerikaanse weeranalyse heeft de wereld haar warmste eerste half jaar ooit achter de rug. Dat levert natuurlijk plezier op, maar ook droogte en andere problemen in de natuur.
Warmste zomer ooit
In de lente kopten verschillende kranten al dat deze zomer de "heetste ooit" zou worden. En dat lijkt bewaarheid te worden in Nederland. De maand juni was volgens het KNMI al een stuk warmer dan normaal en de droogste sinds 1901. Juli is eveneens op spoor om bovengemiddeld te scoren.
In de rest van de wereld is het ook relatief warm en droog. Een Amerikaans weerbureau becijferde dat dit eerste half jaar 0,03 graad Fahrenheit warmer was dan het eerste half jaar van 1998, de vorige recordhouder. In veel plaatsen is sprake van flinke droogte, onder andere in Groot Brittannië, Thailand en Israël. Het weerbureau verwacht echter voor de tweede helft dat de wereld weer wat afkoelt. Het warmste jaar ooit -- 2005 -- zullen we waarschijnlijk niet overtreffen.
Is dit opwarming van de aarde?
Veel mensen vragen zich af of de warmte te maken heeft met de opwarming van de aarde. Deze zomer is volgens wetenschappers een gevolg van El Niño, een natuurlijk weerpatroon dat om de zoveel tijd voor warme zomers zorgt. Echter, de huidige weersomstandigheden passen wel bij de voorspellingen van het IPCC. Deze internationale organisatie waarschuwt al langer dat de aarde aan het opwarmen is.
Volgens de klimaatmodellen van de IPCC zal door de klimaatverandering het Noordpoolijs smelten, terwijl het ijs in de Zuidpool stabiel blijft of zelfs groeit. Dat gebeurt dit jaar duidelijk: op de Noordpool is het ijs dunner dan ooit, de Zuidpool heeft meer ijs dan anders.
Het goede nieuws is dat er wel iets aan klimaatverandering gedaan kan worden: uit een nieuw rapport van Greenpeace blijkt dat we in 2050 onze CO2 uitstoot met meer dan 80% kunnen verminderen.
Bron: KNMI en Reuters