Friday, July 23, 2010

Mieren Schotland.. ( de morgen)


Schotland verrast door grote zwermen vliegende mieren
22/07/10 13u40

Zwermen vliegende mieren zijn in Schotland neergestreken om er te paren. Heel wat mensen sloegen in paniek toen ze wolken met de grote insecten zagen vliegen, maar de mieren zijn niet gevaarlijk voor de bevolking.

De vrouwelijke mieren kiezen één dag per jaar uit om te paren, afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en lengte van de dag. De mannetjes sterven terwijl de vrouwtjes wegvliegen om een nieuwe kolonie te beginnen.

Niet gevaarlijk
De Schotse bevolking moet zich volgens experts geen zorgen maken. "Het zal mensen waarschijnlijk doen schrikken als de mieren hen plots omringen, maar het is een normaal en natuurlijk fenomeen", zegt Dr. Graham Rotheray van de Nationale Musea van Schotland aan BBC. "Je laat het best gewoon gebeuren in plaats van de insecten te verdelgen."

Het is opmerkelijk hoe de dieren kunnen aanvoelen op welke dag van het jaar ze allemaal hun nesten moeten verlaten om te paren. In principe zullen de mieren niet bijten. De koninginnen vliegen enkel in de lucht om te paren. Het zijn de soldaatmieren op de grond die kunnen bijten omdat ze de kolonie moeten bewaken.

Auto vol mieren
In de natuur is het paringritueel een opmerkelijk spektakel, maar voor de bevolking kan het heel wat ongemakken met zich meebrengen. In Edinburgh werd een vrouw verrast toen een zwerm vliegende mieren haar auto bedekte. Ze kon haar wagen niet verlaten en toen ze het toch deed, werd ze zelf bedekt door de mieren. Gelukkig voor de Schotten gebeurt dit maar één keer per jaar en uiteindelijk trokken de mieren zich snel weer terug. (gb)