Thursday, July 29, 2010

4,3 miljoen mensen zonder water in China... ( de morgen)

4,3 miljoen Chinezen zitten zonder drinkwater


In de Chinese stad Jilin zitten 4,3 miljoen inwoners zonder drinkwater. De watertoevoer werd er stopgezet nadat 3.000 vaten chemicaliƫn door een vloedgolf in een rivier terechtkwamen.
De vaten zijn afkomstig van een chemische fabriek in de buurt en bevatten in totaal 5 ton van het onbekende goedje, zo meldt het persagentschap Xinhua. Er drijven ook zo'n 4.000 lege vaten in de rivier.

De watervoorziening werd woensdagochtend afgesloten en het is nog niet duidelijk wanneer de toevoer weer wordt hersteld. Donderdagochtend waren er nog maar 400 van de 7.000 vaten uit het water gehaald.

In november 2005 werd het drinkwater in Jilin ook al eens afgesloten, nadat een petrochemische plantage ontplofte. De ramp werd een week verborgen gehouden.

Mensenrecht
Gisteren verklaarden de Verenigde Naties dat de toegang tot zuiver drinkwater een mensenrecht is. Ongeveer 884 miljoen mensen op deze wereld hebben geen toegang tot zuiver water. 2,6 miljard mensen hebben geen toegang tot essentiƫle sanitaire voorzieningen. Volgens de VN sterven er jaarlijks 2 miljoen mensen aan ziektes veroorzaakt door deze gebreken. (dpa/lb/adb)