Monday, July 26, 2010

Nederland niet goed voorbereid op rampen.. ( AD) zie ook onze andere blogs.. gevaar komt van BOVEN af... regenval...)

Randstad onder water bij doorbraak Lekdijk

UTRECHT - Bij een doorbraak van de Lekdijk kunnen delen van Utrecht, de Randstad en ook Schiphol onder water komen te staan. Volgens dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zou het voldoende zijn om de dijk met 20 centimeter te verhogen om overstromingen te voorkomen. Dat zegt Poelman in de webeditie van Binnenlands Bestuur.

In het slechtste geval en als we er dan niet in slagen het gat snel te dichten, staat het water binnen twee weken bij Schiphol. Dit zou natuurlijk een nationale ramp zijn

Dijkgraaf Patrick Poelman

Volgens het hoogheemraadschap is de kans op het doorbreken van de Lekdijk op de belangrijkste plekken 1 op 2000. Dit is voorlopig voldoende, maar door de klimaatveranderingen is dit in de toekomst niet meer genoeg, aldus Poelman. ,,In het slechtste geval en als we er dan niet in slagen het gat snel te dichten, staat het water binnen twee weken bij Schiphol. Dit zou natuurlijk een nationale ramp zijn'', aldus Poelmann.

Volgens de dijkgraaf zit het echte probleem bij de twee 'secundaire' dijken, de Hollandse IJsseldijk en de Meerndijk. Deze liggen ten westen van de stad Utrecht en moeten de Randstad beschermen. De dijken zijn echter volgens het Hoogheemraadschap 2 tot 3 meter te laag. Met een overstromingskans van 1 op 1200 is de bescherming daar ruim onvoldoende. (ANP)