Sunday, August 09, 2009

Tyfoon morakot Taiwan... ( telegraaf..)


Tyfoon Morakot teistert Zuidoost-China 9-08-09



De tyfoon Morakot heeft het zuidoosten van China bereikt. Honderden huizen langs de kust zijn verwoest. Ook werden veel bomen ontworteld.

De tyfoon bereikt windsnelheden van 119 kilometer per uur. Maar opvallender aan Morakot is de enorme hoeveelheden regen die de tyfoon meebrengt. In de provincies Zhejiang en Fuijan zijn tientallen steden en dorpen ondergelopen.

Uit Zhejiang en Fujian, ten zuiden van de miljoenenstad Shanghai, zijn de afgelopen dagen uit voorzorg één miljoen mensen geëvacueerd. De autoriteiten hebben tienduizenden schepen teruggeroepen naar de havens. Verder werden wegen afgesloten en vliegtuigvluchten geannuleerd.

Voor zo ver bekend is er in China één dode gevallen door Morakot. Een kind van vier overleed toen een huis instortte.

Weerkundigen verwachten dat Morakot naar het noorden zal afbuigen en in kracht zal afnemen. Toch verwachten zij dat de harde winden nog wel een paar dagen aanhouden. Mogelijk krijgt Shanghai te maken met veel wind en regen.

Taiwan
In Taiwan veroorzaakte Morakot de ergste overstromingen van de laatste vijftig jaar. In korte tijd kwam tweehonderd centimeter neerslag naar beneden. Er kwamen zeker zes mensen om het leven; 31 Taiwanezen worden nog vermist. Ook een hotel van zes verdiepingen bezweek. Het viel om als gevolg van weggeslagen grond onder de fundering.

Morakot trof voor Taiwan ook de Filipijnen. Daar kwamen twaalf mensen om, onder wie drie Franse toeristen.