Tuesday, August 11, 2009

Tot ruim 800 mensen vermist na enorme modderstroom Taiwan.. ( de morgen.be)


Tot 800 mensen bedolven onder modder in Taiwan

Een modderstroom zorgde voor een enorme ravage in het bergachtige gebied in het zuiden van Taiwan.
Een modderstroom heeft mogelijk tot 800 mensen bedolven in het bergachtige gebied in het zuiden van Taiwan, meldt CNN. De modderstroom werd veroorzaakt door de overvloedige regenval die afkomstig is van de tyfoons die over Azië razen. Volgens de officiële gegevens van de verschillende overheden zijn al minstens 42 mensen omgekomen, maar dat aantal kan drastisch oplopen als de schade van de modderstroom duidelijk wordt.

Taiwan
De meeste bevestigde doden vielen op Taiwan. Daar verloren door tyfoon Morakot zeker 23 mensen het leven, terwijl nog 56 mensen worden vermist. In het weekeinde viel op het eiland 250 centimeter regen, een recordhoeveelheid. De regen veroorzaakte een modderstroom, die mogelijk tot 800 mensen heeft bedolven in het bergachtige gebied in het zuiden van Taiwan. Op veel plaatsen is de elektriciteit uitgevallen, waardoor de overheid het precieze aantal slachtoffers niet kan vaststellen. Ook het weg- en treinverkeer ondervindt grote hinder van overstromingen en aardverschuivingen.

China
In China is Morakot afgezwakt tot een tropische storm. Er kwamen minstens zes mensen om. De autoriteiten hadden in de kustprovincies uit voorzorg meer dan een miljoen mensen geëvacueerd.

Japan
In Japan zijn zeker dertien mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen, die zijn veroorzaakt door de nadering van de tyfoon Etau. Achttien mensen worden vermist. De hevige wervelstorm zal vermoedelijk morgen op volle kracht over Japan trekken. Er zijn 50.000 mensen geëvacueerd. (anp/sam)