Sunday, August 09, 2009

schepen vermist na hevig zwaar onweer China.. ( de morgen be)


20 schepen vermist na zwaar onweer in China

Meer dan 20 schepen met in totaal rond de 100 bemanningsleden worden na een zwaar onweer ten zuiden van het Chinese eiland Hainan vermist. Het contact met de schepen is sinds de cycloon "Goni" verbroken. Reddingsschepen en helikopters zoeken naar de vermisten. Dat meldde het staatspersagentschap Xinhua.

20.000 getroffenen
In de zuidelijke provincie Guangdong kwam bij de storm minstens één persoon om het leven. Vele huizen werden vernield. In totaal werden ongeveer 20.000 mensen door de storm getroffen.

Bij de doortocht van de taifoen "Morakot" over Taiwan kwamen minstens twee mensen om; zeker vier anderen werden vandaag nog vermist. Zowat 500.000 gezinnen zaten zonder stroom, het luchtverkeer werd lamgelegd en vele wegen waren geblokkeerd.

Ook op de Filipijnen richtte Morakot zware schade aan. Tien mijnwerkers kwamen vrijdag om toen ze onder een modderlawine terechtkwamen. Morakot bereikte windsnelheden tot 137 kilometer per uur.

Bovendien kwamen tijdens de storm twee Franse en een Belgische toerist en hun beide inheemse gidsen om het leven. (belga/edp)