Sunday, August 02, 2009

Panda's hebben kwart habitat verloren door aardbeving


Panda's hebben door de aardbeving in het Chinese Sichuan een kwart van hun habitat verloren. De zware schok kostte in mei vorig jaar aan 69.000 mensen het leven en 15 miljoen Chinezen werden dakloos.

Drama
In de streek woont een groot aandeel van de laatste wilde panda's. De aardbeving was ook voor deze dieren een drama, want ze verloren liefst 23 procent van hun leefomgeving. "We vermoeden dat ruim 60 procent van de panda's in zekere mate getroffen werd door de aardbeving", zegt Weihua Xu, van de Chinese Academie voor Wetenschap, aan CNN.

Satelliet
Om de schade op te meten gebruikten de wetenschappers satellietbeelden. Ze keken naar de bebossing voor en na de aardbeving. Vervolgens gingen ze na welke gebieden het meest geschikt zijn voor wilde panda's. Op die manier ontdekten ze dat bijna een kwart van het leefgebied van de panda's werd aangetast.

Geïsoleerd
Veel van de overige gebieden zijn door de aardbeving geïsoleerde vlekken geworden. Daardoor zijn de pandapopulaties nog meer verspreid geraakt en lijkt uitsterving in het wild haast onvermijdelijk. De panda's planten zich al moeizaam voort en zullen het nu nog moeilijker hebben. Volgens de onderzoekers is belangrijk dat er een manier gevonden wordt om de panda's aan te zetten tussen de geïsoleerde gebieden te bewegen. (gb)
28/07/09 15u27
www.hln.be