Wilde zee bemoeilijkt opkuis: olievlek weer drie keer groter
DM update Een ware milieuramp lijkt meer en meer onvermijdelijk door het olielek in de Golf van Mexico. De vervuilde oppervlakte zee is nog maar eens verdrievoudigd, omdat het indijken van de olie wordt bemoeilijkt door de wilde zee. Volgens experts zal de olievlek veel meer schade aan het milieu toebrengen dan aanvankelijk gedacht.
De olievlek in de Golf van Mexico is potentieel catastrofaal voor het gebied, zo heeft ook gouverneur Bobby Jindal van de staat Lousiana gemeld. "Dit olietapijt bedreigt niet alleen onze moerassen en onze visserij, maar ook onze levenswijze", zei de gouverneur van de zuidelijke staat tegenover de pers.
Het is onmogelijk te bepalen hoeveel olie er nu precies in zee lekt, omdat de site zich meer dan 1,5 kilometer onder water bevindt. Intussen kunnen reddingsploegen niet uitvaren om de olievlek in te dijken door de woeste zee. Vissers moeten al dagen gefrustreerd aan de kant blijven.
Gigantische milieuramp
Hoe ver de olievlek zal uitdijen kan niemand voorspellen. Feit is dat het vervuilende goedje al menig waardevolle natuurlijke habitat aan de kust heeft aangetast en maar niet kan gestopt worden. Dat doet dan weer vermoeden dat de bron meer olie spuwt dan gedacht.
De kustwacht schat dat er dagelijks zo'n 757.000 liter olie wordt gelekt in de zee. Dat is in totaal meer dan zes miljoen liter sinds de explosie op 20 april, waarbij elf arbeiders omkwamen. De milieuramp wordt naar alle waarschijnlijkheid erger dan die van Exxon Valdez in 1989, toen 41,6 miljoen olie aan de kusten van Alaska in zee terechtkwam. Volgens oceanograaf Ian R. MacDonald van de Florida State University zouden er begin vorige week al tot 34 miljoen liter olie uit de Golf van Mexico in zee gelekt zijn.
Zo groot als Puerto Rico
De gigantische olievlek heeft nu ongeveer de afmeting van Puerto Rico. Bijna 10.000 vierkante kilometer! Experten waarschuwen ervoor dat de olie de oostkust van de Verenigde Staten kan bereiken, als de bron ongecontroleerd olie blijft spuwen.
De Florida Keys huisvesten het enige levende koraalrif in Noord-Amerika, het derde grootste barrièrerif ter wereld. 84% van de Amerikaanse koraalriffen vind je terug in Florida, waar honderden soorten zeevogels en -dieren hun habitat hebben. "Als de olie de Keys binnendringt, is dat een catastrofe", zegt Larry Crowder van de Duke University.
De gouverneur van Alabama bereidt zich voor op het ergste scenario van 150.000 vaten gelekte olie per dag, dat is 23 miljoen liter per dag. In dat geval zal de milieuramp nog maanden aanhouden.
Ramp was uitgesloten volgens BP
In 2009 berekende veroorzaker van de ramp, BP, dat een ongeluk met de oliebron nooit zou kunnen leiden tot een enorme catastrofe. Er zou zeker een impact op stranden en de fauna en flora op zee zijn, maar "door de afstand van 77 km van de kust en dankzij de snelle actie van de mens zou er geen belangrijke, negatieve impact te verwachten zijn".
Inmiddels bedreigt de olievlek, die zich aan de bron uitstrekt over een lengte van 210 km en een breedte van 110 km, honderden zeesoorten, waaronder vogels, dolfijnen, vissen, garnalen, oesters en krabben. De Golf van Mexico is een van Amerika's rijkste bronnen van zeevruchten. (jv)