Sunday, August 31, 2008

Zware regenval teisterd Bangladesh ( let op Nepal Iindia en andere landen melden hetzelfde.. (de morgen.be)


Tropische regens bedreigen tienduizenden mensen in Bangladesh

Tropische regens teisterden het noorden van Bangladesh waarbij het snel wassende water hele waddendorpen van de kaart veegde. Dat melden de overheidsdiensten die zich in Bangladesh bezig houden met het rampmanagement.

Ondergelopen dorpen
Door de snel wassende rivieren kwamen al minstens zes vissers om het leven en zijn vijf anderen vermist. Vijf districten in het noorden van het land zijn geïsoleerd geraakt door het water. Meer dan 100.000 mensen zitten vast in ondergelopen dorpen.

Sluizen opengezet
Ingenieurs in Bangladesh geven de autoriteiten in het naburige India de schuld van de ramp omdat ze de sluizen op de rivier Teesta zogezegd openden om de waterdruk op een peperduur irigatieproject te verlichten. Een woordvoerder van het Centrum in de hoofdstad Dhaka dat het waterpeil in Bangladesh in het oog houdt en probeert bij te sturen, verklaarde dat het water uit India het peil in minstens zes rivieren van Bangladesh heeft opgestuwd, waaronder de Dharala, de Brahmaputrra en de Teesta.

Boot verzwolgen
De zes vissers kwamen om het leven in het noorden van Gaibandha toen hun boot door de golven werd verzwolgen. Lokale reddingsdiensten stelden anderzijds dat de inspanningen om de vermiste vissers op te sporen, gehinderd werden door de aanhoudende zare moessonregenval.

Op de vlucht
Meer dan 20.000 mensen vluchten dit weekeinde naar de in Bangladesh bestaande schuilplaatsen tegen de watervloed en een nagenoeg even groot aantal mensen wachtte om te worden geëvacueerd uit door het water omsingelde dorpen. (afp/tdb)