Wednesday, August 27, 2008

Rusland creert nieuwe koude oorlog.. ( kans op derde wereldoorlog groter dan ooit...)

Rusland op ramkoers

Rusland heeft de Georgische gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke landen erkend en zal er zo snel mogelijk diplomatieke betrekkingen mee aanknopen. Zo goed als de hele wereld heeft de stap als illegaal veroordeeld.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft Europa eenzijdig meegedeeld dat het voortaan over twee nieuwe landen beschikt, Zuid-Ossetië en Abchazië. Het gaat om de beide Georgische regio's in de Kaukasus waarrond onlangs nog een kort maar hevig gewapend conflict was ontstaan. Medvedev deed zijn mededeling nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken, maar hij bood de nieuwe 'landen' meteen ook militaire bescherming aan.

Hij wees de internationale kritiek van de hand en zei dat nu niets anders gebeurde dan wat een deel van de wereld een tijd geleden met Kosovo had gedaan. Na de bekendmaking van de Russische beslissing stormden zowel in Zuid-Ossetië als Abchazië de mensen op straat om feest te vieren. Medvedev maakte nog van de gelegenheid gebruik om scherp uit te halen naar het Westen en vooral de NAVO. Hij zei dat Rusland voor niets bang was, ook niet voor een nieuwe Koude Oorlog. "Wij willen die niet, maar als de NAVO maatregelen tegen ons neemt, zal er Rusland niets ergs gebeuren."

In een eerste reactie heeft de Georgische president Michail Saakasjvili de beslissing van Moskou als "illegaal en totaal buiten alle internationale wetten" bestempeld. Hij deed dat in een korte televisietoespraak tot de Georgische natie. Saakasjvili zei dat zijn land die beslissing nooit zal aanvaarden en riep de NAVO nog eens op zijn land snel lid te maken van de militaire alliantie. Bovendien zei hij dat Rusland duidelijk bezig is met de wijziging van de grenzen in Europa en daartoe naar militaire middelen grijpt.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de Russische erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië veroordeeld en onaanvaardbaar genoemd. Dat gebeurde via een mededeling van de Franse president Nicolas Sarkozy, die momenteel EU-voorzitter is. Ook individuele regeringsleiders van EU-staten hebben de actie van Moskou veroordeeld en gezegd dat zoiets zeker niet bijdraagt tot een vreedzame regeling van conflicten. "Het is in strijd met de principes van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van de staat Georgië."

Volgende week maandag komen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU in Brussel bijeen om de situatie in Georgië en de relaties met Rusland te bespreken. Het is niet uitgesloten dat het tot sancties tegen Moskou komt, al ligt dit bijzonder delicaat. Voor België is de stap die Moskou heeft gezet "onaanvaardbaar", zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht laten weten. De minister is van oordeel dat Rusland hiermee een vergissing begaat omdat het een gevaarlijk precedent schept en op termijn de stabiliteit in Europa in het gedrang brengt. (Frank Schlömer)
27/08/08 07u50


MORE INFO; WWW.GE-DI-CHRISTI-RE.COM