Monday, August 25, 2008

Zadelsprinkhaan rukt op in Limburg ( de morgen.be)

Zadelsprinkhaan rukt op in Limburg

De zadelsprinkhaan, die gekenmerkt wordt door korte vleugeltjes, is aan een duidelijke opmars bezig in Midden-Limburg. Dat blijkt uit het zeventiende jaarboek van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie.

Tellingen
In de omgeving van het voetbalstadion van Racing Genk loopt momenteel een studie naar de migratie van de zadelsprinkhaan. De zingende mannetjes werden gemerkt om hun migratiegedrag te volgen en om te weten in welke gebieden ze zich vestigen.

In 2007 werden er in As, Dilsen-Stokkem, Genk, Maasmechelen en Meeuwen-Gruitrode honderd zadelsprinkhanen geteld. Vorig jaar waren er dat 150. Een duidelijk bewijs dat de zadelsprinkhaan aan een opmars bezig is, zei de Limburgse gedeputeerde van Natuur en Milieu Frank Smeets (CD&V).

Bescherming
Smeets wees er op dat de provincie de nodige inspanningen gaat doen om de zadelsprinkhaan te beschermen. Zo worden er geen hoge bomen geplant in gebieden waar de soort voorkomt. Omwille van hun korte vleugeltjes zijn ze immers weinig mobiel.

Likona bundelt jaarlijks wetenschappelijke gegevens over zeldzame plant- en diersoorten in de provincie Limburg. Op basis van deze gegevens is het de bedoeling dat de provincie gerichte maatregelen kan nemen om bepaalde soorten te beschermen. (belga/sam)
25/08/08 19u16