Friday, August 29, 2008

Amerikaanse kusten bereiden grootscheepse evacuaties voor ( let op nieuwe grote storm is in wording!!!)

Nieuws
Gustav eist 67 doden en wordt opnieuw orkaan

Ook in het paradijs kan het stormen. Werknemers halen een bord van een dak op de Kaaimaneilanden.
DM update De tropische storm Gustav heeft vanochtend de zuidwestkust van Jamaica bereikt. Met windsnelheden van rond de honderd kilometer per uur was er geen sprake meer van een orkaan. Ondertussen is hij weer in kracht toegenomen en uitgegroeid tot een orkaan met windstoten tot 120 kilometer per uur.

Volgende storm
Terwijl Gustav nog niet op volle kracht is en hij pas de komende dagen zijn hoogste windsnelheden haalt, is de volgende tropische storm al op til. Ten noordoosten van de Bovenwindse Eilanden in de Kleine Antillen sluimert storm Hanna. De koers van deze storm ligt waarschijnlijk wel veel noordelijker en oostelijker dan die van Gustav en eerder storm Fay.

Doden op Hispaniola
Gustav heeft op zijn verwoestende pad over Hispaniola, het eiland dat gedeeld wordt door Haïti en de Dominicaanse Republiek, 67 levens geëist, voornamelijk door aardverschuivingen en overstromingen. Vanuit Jamaica zijn nog geen doden gemeld. Wel viel op veel plaatsen al de stroom uit en lagen de straten van Kingston er verlaten bij. Met een voorspelde regenval van meer dan zestig centimeter is ook hier de kans op overstromingen en aardverschuivingen groot.

Traject
De depressie beweegt zich met een snelheid van rond de dertien kilometer per uur in noordwestelijke richting. Werknemers van boorplatformen in de Golf van Mexico zijn inmiddels geëvacueerd. De meeste toeristen hebben de Kaaimaneilanden, de eerste landmassa waar de storm op afstevent, inmiddels verlaten. Bewoners zetten zich schrap, maar de veronderstelling is dat Gustav bij lange na niet zo verwoestend zal zijn als Ivan vier jaar geleden. Toen werd 70 procent van alle gebouwen vernield.

Noodtoestand uitgeroepen
In de Amerikaanse staat Louisiana heeft president George W. Bush uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen. Ook in New Orleans maakt men zich al op voor de komst van Gustav begin volgende week. De storm kan zich op dat moment hebben ontwikkeld tot een orkaan van de derde categorie. Hoewel de exacte koers moeilijk te voorspellen valt, wordt alles in het werk gesteld om een drama zoals met de storm Katrina te voorkomen. Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Katrina de stad in chaos onderdompelde. Herdenkingsbijeenkomsten worden echter vanwege de naderende storm tot een minimum beperkt.

Evacuaties
De autoriteiten hebben zich voorbereid op de evacuatie van dertigduizend bewoners. Burgemeester Ray Nagin zei dat het bevel daarvoor op zijn vroegst morgen wordt gegeven. Toen Katrina het gebied trof werden een miljoen mensen geëvacueerd. Het overdekte stadion de Superdome diende toen als opvang voor de achterblijvers. Ditmaal is er geen opvang geregeld. De Nationale Garde arriveert vandaag al in New Orleans om patiënten uit ziekenhuizen verder landinwaarts te brengen. Ook is begonnen met de evacuatie van negenduizend gedetineerden in gevangenissen langs de kust. (novum/sam)