Thursday, August 28, 2008

KNMI IS OPNIEUW GEDWONGEN KLIMAATRAPORTEN BIJ TE STELLEN ... ( BRON KNMI.NL)

Noordpoolijs smelt deze augustusmaand sneller

2008 op tweede plek laagterecord zeeijs

28 augustus 2008 - De ijsmelt op de Noordpool lijkt het record van 2007 te naderen. Terwijl afgelopen juli de ijssmelt minder snel ging dan vorig jaar, smelt het zeeijs deze maand een stuk rapper. Er is deze maand meer zeeijs gesmolten dan in augustus vorig jaar.



IJsbedekking Noordpool augustus 2008 (Bron: National Snow and Ice Data Center)
Met de metingen tot nu toe staat 2008 op de tweede plek van smeltrecordjaren van de Noordpool. Na het smeltseizoen, dat nog tot eind september duurt, kan pas worden vastgesteld hoeveel zeeijs exact in de Noordelijke IJszee is gesmolten.

Met het huidige zeeijsoppervlakte van 5,25 miljoen km2 op de Noordpool heeft de zomer 2008 het ijsmeltrecord van 2005 ingehaald, maar nog niet het laagterecord van 2007 verbroken. In 2007 lag er op dit moment 4,83 miljoen km2. Het absolute minimum aan ijsbedekking lag op 15 september 2007: 4,13 miljoen km2.

De ijsmelt is afgelopen juli sterk achtergebleven op ijssmeltrecordjaar 2007 doordat de wind gunstiger is geweest om het ijs intact te houden. Vorig jaar juli bracht een stevige wind vanaf de Stille Oceaan meer warmte het Noordpoolgebied binnen. Deze augustusmaand is echter de wind weer meer naar het noorden gedraaid zodat de ijsmelt is versneld. Op 1 augustus lag er 890.000 km2 meer ijs dan vorig jaar; nu is dat nog 430.000 km2 meer.

Voor het tweede opeenvolgende jaar is ook weer de Noordwestelijke doorvaart van de Atlantische Oceaan via de Canadese wateren naar de Stille Oceaan sinds mensenheugenis zo goed als ijsvrij. Het gaat dan om de Amundsen Northwest Passage, genoemd naar de Noorse Roald Amundsen die in 1903 een expeditie leidde om deze route te bevaren. Hij deed er drie jaar over.

De ijssmeltcijfers van deze zomer laten zien dat de ijsbedekking op de Noordpool een neergaande trend vertoond. De vraag is of de recordhoeveelheid ijssmelt in 2007 toeval is of een trendbreuk. Om dat vast te stellen zijn een aantal jaren nodig om te kunnen vergelijken. In 2007 is het zeeijs 20 procent harder gesmolten dan voorgaande jaren. Als dat tempo zich zou voortzetten, dan is het zeeijs op de Noordpool binnen vier, vijf jaar weg. Als de geleidelijk neergaande trend van de afgelopen dertig jaar doorzet, dan zit rond 2080 geen ijs meer in de Noordelijke IJszee. In die drie decennia zijn er ook fluctuaties in de ijssmelt geweest maar 2007 springt er duidelijk negatief uit.

De neergaande trend van de ijsbedekking heeft tot gevolg dat de gemiddelde dikte van het ijs afneemt. Dik meerjarig ijs wordt vervangen door dun, eenjarig ijs dat minder kans maakt de zomer te overleven.