Wednesday, July 14, 2010
zwaar noodweer legt openbaar leven Belgie lam... ( de morgen.be)
Zwaar onweer raast over land
14/07/10 18u08
DM update Het zonnige zomerweer moet even wijken voor donkere wolken, zwaar onweer en hevige regenval. Er is hinder op de luchthaven van Zaventem, en in delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam. De brandweer wordt overstelpt met oproepen voor ondergelopen kelders, en verschillende daken en wagens liepen schade op. In Jodoigne (Geldenaken) is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd nadat het dak van de sporthal instortte. Er vielen 15 lichtgewonden.
Hevige regen in Brussel
De onweerszone trok vanaf de Franse grens naar het noorden en oosten van het land, en ging gepaard met hevige windstoten. Vooral in de provincie Henegouwen werden veel bomen ontworteld. De zwaarste buien verlaten rond 18 uur geleidelijk het land en trekken weg naar het noordoosten. In het zuidwesten van Belgiƫ is het nu al zo goed als droog, meldt weerman Eddy De Mey. De komende uren worden vooral in het noorden en oosten nog intense buien verwacht.
Sommige gemeenten en steden namen maatregelen tegen het noodweer. Dat was onder andere het geval in Leuven, Brussel, Gent, Namen en Luik, waar de toegang tot sommige parken werd afgesloten of beperkt. De organisatoren van een aantal geplande festiviteiten kregen de raad zich aan te passen aan het weer.
Hinder op Zaventem
Op Brussels Airport lopen de vluchten tot een half uur vertraging op. Het personeel dat instaat voor het in- en ontschepen van de vliegtuigen mag immers niet op het tarmac vanwege de kans op blikseminslagen. Passagiers moeten ook een half uur langer in het vliegtuig zitten, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse.
"Vliegtuigen kunnen geen contact maken met de laadbruggen. Om blikseminslag te vermijden, moeten de vliegtuigen los blijven staan en mogen ze geen contact maken met het luchthavengebouw." Landen en opstijgen bljift tot nader order wel mogelijk.
Spoorverkeer
In delen van het land ligt het spoorverkeer volledig lam, meldt netwerkbeheerder Infrabel. Vooral het zuiden van het land wordt zwaar getroffen. "Over Luik trekt momenteel een storm die volgens onze informatie tornado-allures aanneemt", zegt ChloƩ Van Driessche van Infrabel. "Bijgevolg is er geen enkel spoorverkeer mogelijk in deze zone. Alle treinen staan stil."
Ook in Charleroi zijn er grote problemen. De lijn Charleroi-Brussel is zwaar verstoord door takken op het spoor. Die hinder heeft gevolgen voor de lijn Antwerpen-Brussel, die in het verlengde van de probleemzone ligt. Ook op de lijn Moeskroen-Doornik en in de regio van Namen is treinverkeer moeilijk.
In het noorden van het land blijft de hinder volgens Infrabel tamelijk beperkt. De verbinding Kust-Brussel is onderbroken ter hoogte van Hansbeke, maar daar werd een omleiding voorzien. "De reizigers moeten er, net als in grote delen van het land, rekening houden met vertragingen", zegt Van Driessche. De woordvoerster voorspelt dat de hinder nog de hele avond zal aanhouden. "De versperde lijnen hebben een sneeuwbaleffect op het hele spoornet", aldus Van Driessche. Reizigers krijgen de raad de website Railtime.be in de gaten te houden en te luisteren naar de informatie in de stations.
Omgewaaide bomen
Ook het wegverkeer ondervindt op veel plaatsen hinder. In de provincie Henegouwen is een honderdtal bomen op de weg gevallen op de A54 in Gosselies. Vermoedelijk zitten er mensen geklemd in hun wagens, meldt Els Cleemput van de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.
In Charleroi viel een boom op de weg, waardoor twee auto's beschadigd raakten. In Brussel zijn de Georges Henri-tunnel en de Woluwetunnel afgesloten door wateroverlast. Op de E40 verloopt het verkeer erg moeilijk ter hoogte van Leuven, waar ook de Tiense- en Diestsesteenweg kampen met hevige wateroverlast.
Ondergelopen kelders
De brandweer van Zaventem wordt sinds 16.30 uur overstelpt met oproepen, zowel vanuit Zaventem zelf als vanuit de buurgemeenten Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek en Nossegem. De meeste oproepen gaan over ondergelopen straten en kelders. Onder meer de Hector Henneaulaan staat, ter hoogte van de vijvers, onder water.
De Tiense brandweer kreeg op een uur tijd meer dan 300 oproepen, en ook bij de hulpdiensten in Leuven liepen tientallen oproepen binnen van burgers die melding maakten van kelders en straten die onder water staan.
De Civiele Bescherming is vooral uitgerukt naar Henegouwen in Villers-Saint-Ghislain, Givry, Estinnes en Jumet. Ze voeren pompwerkzaamheden uit, leggen zeilen op weggewaaide daken en verwijderen enkele bomen die op daken zijn gevallen. De operationele eenheid van Liedekerke is opgeroepen om in Zaventem een dak te beveiligen met een zeil, de operationele eenheid van Libramont doet hetzelfde op een dak in Bertrix. In Zaventem is de Civiele Bescherming van Liedekerke moeten tussenkomen om een dak te beveiligen met een zeil.
Bliksem ingeslagen
De provincie Antwerpen is grotendeels gespaard gebleven. De zwaarste schade werd opgemeten in de Zwavelstraat in Mechelen, waar het dak van een woning in brand vloog. De brandweer vermoedt dat de bliksem insloeg in de woning. De brandweer van Mechelen kreeg ook enkele meldingen van wateroverlast en omgewaaide bomen.
In Antwerpen zelf liepen dertig meldingen binnen bij de brandweer, maar bleef de schade beperkt tot wat weggewaaide takken en schuttingen. De brandweer van Lier kreeg amper drie meldingen binnen over stormschade.
Ook de Antwerpse Kempen bleven gespaard van grote schade. De brandweerkorpsen van Herentals en Turnhout kregen alleen wat meldingen binnen van wateroverlast, afgerukte takken en een paar weggewaaide dakpannen.
Voorspellingen
Vanmorgen al voorspelden de weerdiensten hevige buien die gepaard kunnen gaan met hagel en zware rukwinden van 75 tot 100 km/u. De meteorologen waarschuwden dat er plaatselijk in korte tijd veel neerslag kan vallen. Vanavond komen er nog hevige onweersbuien voor die later wegtrekken naar het noordoosten. Vannacht wordt het wel droog met wolkenvelden en opklaringen. De minima schommelen tussen 13 en 16 graden.
Morgen is er geregeld zon en blijft het vrijwel droog. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 21 graden aan de kust en in de Ardennen en 23 tot plaatselijk 26 graden elders.
Vrijdag en zaterdag zijn er perioden met zon maar er is ook kans op een plaatselijke bui, eventueel met onweer. De middagtemperatuur schommelt rond 24 graden. Van zondag tot en met dinsdag is het overwegend droog en vrij zonnig bij ongeveer 26 graden. (belga/sam)