Onderzoek moet kust wapenen tegen superstorm
Een nieuw veiligheidsplan moet de kust wapenen tegen een storm zoals die eens om de duizend jaar voorkomt. Een nieuwe stichting gaat onderzoeken of de storting van baggerspecie voor de kust kan bijdragen tot de verdediging tegen overstromingen, en of er kansen zijn voor het toerisme en havens.
De Vlaamse overheid en de baggersector hebben daarom samen de Stichting Ecorise opgericht, dat de kennis over de baggerwerken en waterbouwkunde in Vlaanderen moet bundelen.
Superstorm
Concreet wil de Vlaamse regering tegen 2015 de uitvoering van het geïntegreerd kustveiligheidsplan, dat de kust moet wapenen tegen een storm zoals die eens om de duizend jaar voorkomt. Daarnaast werd beslist dat er tegen 2014 een masterplan Vlaamse Baaien mag worden ontwikkeld met een evenwichtige balans tussen veiligheid, natuurlijkheid, aantrekkelijkheid, duurzaamheid en toeristische ontwikkeling. Via de oprichting van de Stichting Ecorise zal worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om via baggerwerken de kustveiligheid te verhogen.
Kunstmatige zandbanken
"De Stichting Ecorise moet onder meer antwoorden formuleren op de mogelijkheden om kunstmatige zandbanken te creëren onder water (een zogenaamde zandmotor) of de creatie van nieuwe eilanden. Het project zal vier jaar duren. De Vlaamse overheid en de private baggersector investeren er elk twee miljoen euro in", zegt Vlaams minister van Openbare werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). (belga/sam)