Tuesday, June 24, 2008

Wetenschap ontdekt lokroep krokodillen

Geluid moedigt ook broertjes en zusjes aan Raadsel krokodilleninstinct opgelostWetenschappers zijn er achter hoe krokodillenmoeders weten dat ze hun kroost moeten opgraven.


Umph, umph

Het was tot voor kort een raadsel hoe krokodillenmoeders erin slaagden om hun eieren op te graven vlak voor het moment dat de baby's uit het ei wilden kruipen. De wetenschap noemde dat gedrag daarom 'instinct'. Twee Franse onderzoekers zijn er nu na diverse experimenten achter: de baby's activeren hun moeders met een geluid dat klinkt als 'umph, umph'.

Broertjes en zusjes

In het blad Current Biology melden de onderzoekers dat het geluid niet alleen de wijfjes aangemoedigt om de eieren tevoorschijn te halen. Het geluid is ook een signaal voor broertjes en zusjes om het ei te verlaten. Dat verklaart waarom alle jongen vrijwel tegelijk uit hun ei kruipen.

Dierentuinen

De onderzoekers hebben in dierentuinen proeven gedaan met tien krokodillenmoeders en hun eieren. Het geluid werd opgenomen en met andere geluiden afgedraaid in aanwezigheid van de wijfjes. Alleen het 'umph' geluid zette de moeders ertoe aan hun eieren op te graven.