Friday, June 27, 2008

Rattenziekte zorgt voor dode..

Tweede zieke hulpverlener genezenRattenziekte eist leven hulpverlenerEen 57-jarige medewerker van de waterpolitie is overleden aan de ziekte van Weil.


Ongeval

De man uit Kampen liep de infectieziekte waarschijnlijk op bij de afhandeling van een dodelijk ongeval met een speedboot in de nacht van 6 op 7 juni op het Prinses Margietkanaal in Friesland. Dat meldt het expertisecentrum voor de ziekte van Weil van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.
BrandweerduikerOok een brandweerduiker die bij het ongeval in actie kwam, kreeg symptomen van de ziekte van Weil. Hij is in het ziekenhuis opgenomen, en is inmiddels genezen verklaard.

UrineBesmetting met de ziekte van Weil, ook bekend als de rattenziekte, kan door contact met oppervlaktewater. De ziekte wordt verspreid via de urine van ratten. Als het water een relatief hoge temperatuur heeft, lopen mensen als rattenvangers, boeren, watersporters en jagers kans op besmetting. De ziekte gaat gepaard met plotselinge hoge koorts en rillingen. Politie- en brandweermensen die zich alleen aan de waterkant ophouden, kunnen besmetting voorkomen door beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen te dragen.


Veilig

Het Friese waterschap Wetterskip Fryslan laat nu onderzoeken of ratten in het Prinses Margietkanaal de bron zijn van de besmetting. Het waterschap wil weten of het water veilig is voor onder meer recreanten en duikers.

Besmetting

Volgens het RIVM lopen per jaar ongeveer dertig Nederlanders een besmetting op, van wie tien in tropische landen. Als de ziekte van Weil niet snel wordt behandeld, leidt dat ni één op de vijf gevallen tot de dood. Volgens het RIVM overlijdt in Nederland gemiddeld 5% van de patiënten.